Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När det är dags för eftermiddagskaffe på Huddinge brandstation kretsar samtalet kring kriget i Ukraina. Foto: David Westling/SVT

Var tredje svensk orolig för att Sverige ska attackeras

Uppdaterad
Publicerad

En av tre svenskar är ganska eller mycket oroliga för att Sverige ska attackeras militärt, det visar en ny undersökning från Novus. På Myndigheten för samhällsskydd och beredskap stärker man nu upp med extra personal för att kunna hantera alla frågor som kommer in.

Enligt en undersökning som Novus genomfört de senaste dagarna, är 31 procent av svenskarna ganska eller mycket oroliga för att Sverige ska attackeras militärt. Varannan svensk tror att risken för att Sverige ska attackeras har ökat på grund av att Sverige har valt att ge bistånd till Ukraina.

- Samtidigt anser en klar majoritet att biståndet är lagom eller för litet, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

Extra personal på MSB

Oron märks bland annat på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som har behövt bemanna upp med extra personal för att klara av att svara på alla frågor från allmänheten.

– Man funderar på sin egen beredskap, man funderar på var finns mitt närmaste skyddsrum om jag har behov för det, säger Anna Wennerström, pressansvarig på MSB.

”Sökningar har ökat med flera tusen procent”

På deras hemsida finns en karta över alla skyddsrum i Sverige och söktrycket har den senaste tiden varit historiskt högt.

– Sökningarna har ökat med flera tusen procent.

Intresset för broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”, som 2018 skickades ut till alla svenska hushåll, har också ökat kraftigt. Sedan Ryssland invaderade Ukraina har broschyren laddats ner nära 90 000 gånger – vilket går att jämföra med 790 gånger under hela 2021.

Att det är många som nu intresserar sig för hur man bör agera i en krissituation är positivt enligt Anna Wennerström, som uppmanar den som är orolig att ta del av de råd som finns publicerade på hemsidan innan man kontaktar myndigheten via telefon med sina frågor.

Novus har mellan den 28:e februari och 1:a mars gjort en snabbundersökning med anledning av invasionen av Ukraina. Undersökningen är genomförd i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel som ger en åsiktsmässigt representativ bild av svenska folkets åsikter.

31 % svarar att de är ganska eller mycket oroliga för att Sverige skulle attackeras militärt i dag. Varannan svensk tror att risken ökade på grund av biståndet. Samtidigt anser en klar majoritet att biståndet är lagom eller för litet, vilket pekar på att man ändå tycker att det var ett bra beslut.

Hur pass orolig är du för att Sverige skulle attackeras militärt i dag?

Inte alls orolig10 %
Inte särskilt orolig58 %
Ganska orolig28 %
Mycket orolig3 %
Vet ej1 %

Tror du att risken ökar eller minskar för att Sverige skulle attackeras militärt om Sverige bistår Ukraina med militär utrustning?

Ökar50 %
Minskar2 %
Oförändrat41 %
Vet ej7 %

Sverige beslutar i dag att ge ett direkt stöd på 500 miljoner humanitärt bistånd och 400 miljoner i krigsmateriel till Ukraina. Vad tycker du om det humanitära stödet på 500 miljoner? Är det ...

För lite12 %
Lagom58 %
För mycket8 %
Vet ej22 %

400 miljoner av stödet består av 5 000 Pansarskott 86, 5 000 skyddsvästar, 5 000 hjälmar och 135 000 fältransoner Vad tycker du om stödet i krigsmateriel? Är det ...

För lite22 %
Lagom48 %
För mycket6 %
Vet ej24 %

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet