Vi lever på hoppet, säger Hanan. Foto: SVT

”Våra unga hamnar i helvetet”

Uppdaterad
Publicerad

Hanans systerson är en av de svenskar som rest till Syrien. Familjen misstänker att systersonen tagit värvning i en av de al-Qaida-inspirerade grupperna som strider i inbördeskriget.

Hemma i Sverige finns en orolig och undrande släkt. Hanan och övriga familjemedlemmar undrar varför släktingen valde att överge sitt liv. Familjen är muslimer, men saknar helt anknytning till Syrien.

– Det är konflikter som de inte har med att göra. Vi kommer inte ens från samma land, säger Hanan.

Hanan heter egentligen något annat, och vill heller inte visa sitt ansikte. Men hon väljer ändå att ställa upp och berätta om sin systerson. Hon säger att hon ändå vill berätta om de unga svenskar som radikaliserar och reser till Syrien. Hon kallar det för ett samhällsproblem.

Försökte övertala honom att inte åka

Första gången han reste till Syrien var ifjol. När en släkting blev akut sjuk tvingade familjen honom att komma hem. Hanan berättar att han då var påtagligt märkt av krigets fasor. När han var hemma i Sverige försökte familjen övertala honom att stanna i Sverige och förändra sitt liv. Övertalningsförsöken var dock förgäves. Sedan två veckor är han tillbaka i Syrien. Beskedet fick de via ett meddelande på Facebook. Systersonen skrev att han åkte tillbaka för att hjälpa gamla och sjuka .

– Vi lever på hoppet, säger Hanan.

Säpo: Ingen möjlighet att stoppa

Ett 80-tal svenskar tros ha gjort samma resa. Det gör Sverige till ett av länderna i Europa med flest jihad-resenärer per capita. Lagstiftningen gör det dock svårt för Säkerhetspolisen, Säpo, att hindra personer från att ta värvning i grupperna.

– Utifrån så som informationen ser ut i dag så har vi i praktiken ingen möjlighet att stoppa någon från att resa, säger Jonathan Peste, chefsanalytiker på Säpo.

”Regeringen måste vara modigare”

Många länder har handlingsprogram för att hjälpa unga och hindra dem från att resa. Ett av de länder som kommit längst är Storbritannien, där muslimska grupper själva tagit itu med frågan och väljer att prata öppet om fenomenet. En aktiv röst i debatten är stiftelsen Active Change Foundation som ”omvänder” unga radikala män. Hanif Qadir, stiftelsen grundare uppmanar svenska myndigheter att ta krafttag.

– Regeringen måste vara modigare och agera. Annars kommer ni ha ett stort problem, säger Hanif Qadir.

Hanan menar att det här är ett samhällsproblem som tystas ner. Familjen känner att de saknar någon att vända sig till. De har valt att inte kontakta myndigheterna, eftersom det enligt dem inte leder någon vart.

De uppmanar ansvariga ministern, demokratiminister Birgitta Ohlsson (Fp) att ta tag i problemet.

– Agera innan det är för sent. Våra unga hamnar i helvetet. Många kommer inte tillbaka och de som kommer tillbaka är vrak, säger Hanan. ​

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.