Foto: Scanpix

Varannan gymnasieelev tror att cancer smittar

Uppdaterad
Publicerad

Nästan hälften av gymnasieeleverna i Västra Götaland och Skåne tror att cancer smittar. Nu måste skolan och politikerna ta sitt ansvar och prata om den dödliga sjukdomen, menar organisationen Ung Cancer.

Enkäten har genomförts under våren i samarbete med Cancerfonden. Nästan tusen ungdomar från västra Sverige har deltagit – och siffrorna visar en stor brist på kunskap om cancer. Nära hälften, 46 procent, trodde till exempel att blodcancer kan smitta via öppna sår.

– Det pratas en hel del om prevention men man gör det inte på rätt sätt. Ungdomar läser inte nyheter på samma sätt som vuxna. De behöver nås genom till exempel Facebook eller bloggar, säger Julia Mjörnstedt, generalsekreterare Ung Cancer.

Läskigt att prata om

Bara 18 procent av de tillfrågade ungdomarna svarar att de inte känner någon som haft cancer. Mjörnstedt tycker att med tanke på att sjukdomen är så utbredd har skolorna ett ansvar att prata om ämnet.

– Cancer är en så läskig sjukdom som många har dåliga erfarenheter av, så man pratar inte gärna om den. Just därför borde man se över det här och fundera på att få in mer kunskap om det i läroplanen.

Okunskap ökad risk att drabbas

Bristen på kunskap kan också leda till ökad risk att drabbas. Levnadsvanor grundläggs i ung ålder och med information som är rätt paketerad tror Mjörnstedt att man till exempel kan få fler ungdomar att inte börja röka.

Bara 0,7 procent av de tillfrågade visste att alkohol ökar risken att drabbas. 24 procent trodde att solning bara var farligt om man brände sig. Endast 2,5 procent uppgav att träning och kosthållning kan påverka.

– De reaktioner vi får när vi är ute och pratar om det här är att många ungdomar tror vi ska säga åt dem vad de ska göra. Men vi vill helt enkelt hjälpa dem att själva ta smarta beslut, säger Julia Mjörnstedt.

Politikerna måste diskutera cancer

Bakgrunden till undersökningen är en ung tjej som kom tillbaka till skolan efter en tids cancersjukdom och välkomnades av att hela skolan höll sig borta från henne. Hon fick reda på att det spreds rykten på Facebook om att man man inte skulle gå nära henne. Hon har ju cancer som smittar.

– Vi tog upp det här med ungdomspolitiker från samtliga partier igår, och de erkände att det här inte är något de diskuterar. Om det är likadant på riksdagsnivå måste det tas upp, säger Julia Mjörnstedt.

Fakta

Undersökningen

Totalt samlades det in 945 enkätsvar (259 killar och 676 tjejer) från 13 olika gymnasieskolor i Västra Götaland och Skåne.

Klicka här för att läsa mer om undersökningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.