Arkivbild. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Varannan med äldreomsorg mår dåligt

Publicerad

Varannan äldre som får äldreomsorg upplever besvär av ängslan, oro eller ångest. Av dem har 43 procent lätta besvär och 9 procent svåra. Det framgår i Socialstyrelsens årliga undersökning till alla äldre med äldreomsorg.

Var tionde äldre med äldreomsorg upplever svåra besvär av ångest, oro och rädsla och 15 procent besväras ofta av ensamhet, uppger Socialstyrelsen. Myndigheten har gjort en undersökning som 135.085 personer som har hemtjänst eller bor på äldreboende har svarat på.

Ensamhet drabbar många

Totalt mår varannan äldre person som får någon form av äldreomsorg dåligt på något sätt. 58 procent av de som har svarat på frågorna uppger att de känner sig ensamma, varav 43 procent ibland, och resterande ofta.

– Det här är personer som man behöver få upp ögonen för inom äldreomsorgen. Målet är att alla äldre ska känna sig trygga och få en bra omvårdnad, säger enhetschef Stina Hovmöller i ett pressmeddelande.

Orsakerna till varför de äldre mår dåligt kan vara flera, menar Matilda Hansson, utredare vid Socialstyrelsen.

– Ängslan, oro och ångest kan bero på kroppslig sjukdom, men också på psykosociala faktorer som mindre fysisk aktivitet, brister i kosten eller bieffekter av läkemedel. När det gäller ensamhet kan det handla om förlust av en partner, att man inte längre har samma rörlighet eller att man saknar kontakt med vänner och bekanta. Och otrygghet kan bero på brister i exempelvis bemötande eller möjlighet att påverka förändringar, säger hon.

Positiva åsikter också

Många bland de som mår dåligt anser att det är svårt att påverka när personalen kommer. Dessutom menar många av dem att att de har upplevt olämpligt agerande från personal.

Men samtidigt är de flesta nöjda med äldreomsorgen. Till exempel menar 86 procent av de som bor hemma med stöd av hemtjänst eller i särskilt boende att de känner sig trygga. Dessutom anser 82 procent av de med hemtjänst att personalen antingen alltid eller ofta har tid att utföra sitt arbete.

Ska utveckla arbetet

Tanken med undersökningen är att använda resultatet av den till att utveckla kommunernas arbete inom äldreomsorgen.

– Man kan exempelvis se till att personalen har kompetens att upptäcka om en äldre person inte mår så bra. Ibland kanske den äldre har svårt att uttrycka detta och i stället kanske man säger att man har ont någonstans. Från Socialstyrelsens sida inleder vi nu också ett fördjupat arbete kring äldres psykiska ohälsa i samverkan med flera myndigheter, säger Stina Hovmöller.

Så här har undersökningen gjorts

Visa

Totalt har 135.085 äldre, 62 procent, med hemtjänst eller på äldreboende svarat på Socialstyrelsens undersökning ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” som ligger till grund för rapporten Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer