Vården av hepatit c-patienter utsatt

Uppdaterad
Publicerad

Landstingens ekonomi försenar vården för patienter med leversjukdomen hepatit C. Det visar en undersökning bland avdelningschefer och sköterskor på 23 infektionskliniker i landet.

Vården av hepatit C-patienter är kost- sam. Läkemedlen är dyra och behand- lingen tar lång tid. 52 procent svarar att behandlingen riskerar att försenas eftersom kostnaderna bärs av den egna budgeten, och årets pengar är slut.

Värst är det för klinikerna i Västra Götaland, säger Maj Hellström, ordför- ande i Riksföreningen för hepatit C. Hon överväger att stämma landstinget.

Otydliga symptom

Vårdpersonalen anser också att kunskapen om sjukdomen brister inom sjukvården. 21 av de 23 svarande ansåg att kunskapsnivån om hepatit C är mycket dålig eller bristfällig inom sjukvården i stort.

-Det är en mycket eftersatt patientgrupp. Det finns stort behov av både vård, information och stöd från sjukvården, säger Maj Hellström, ordförande i Riksföreningen hepatit C (RHC), till TT.

Enligt RHC finns cirka 40.000 hepatit C-patienter i Sverige. Men sjukdomen är lömsk. Många får inga tydliga symptom, men kan ha trötthet och dålig matlust i månader. Det är en orsak till att mörkertalet anses vara stort.

Hepatit C

  • Hepatit C-virus orsakar en inflammation i levern. Denna ger i många fall inga sjukdomssymtom alls, men många besväras av trötthet och dålig matlust under veckor till månader.
  • Sjukdomen sprids via blodet. Mest smittas sprutnarkomaner. Även tatuering eller piercing är riskfaktorer. I få fall överförs smittan sexuellt eller från mamma till barn vid förlossning.
  • Minst hälften av patienterna får en kronisk leverinflammation och kan bli bärare av virus under lång tid, kanske hela livet. En del av de kroniska bärarna utvecklar så småningom en levercirrhos (skrumplever) eller levercancer.
  • Det finns läkemedel som i de allra flesta fall kan hindra utvecklingen. Däremot finns, till skillnad mot hepatit B-viruset, inget vaccin.
  • Hepatit C klassas som samhällsfarlig sjukdom. Alla påträffade fall ska rapporteras till Smittskyddsinstitutet.

Källa: Smittskyddsinstitutet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.