Vården hittar inte skabben

Uppdaterad
Publicerad

Skabbsjukdomen har blivit allt vanligare och även gått ner i åldrarna. Det konstaterar Smittskyddsinstitutets enkätstudie av 20 olika hudkliniker runt om i landet. Trots ökningen, är det fortfarande svårt för allmänvården att identifiera krypet.

Skabben är ett spindelliknande kryp som gräver i huden. Honan lägger sina ägg där och orsakar extrem klåda. Det går att enkelt få bort krypen med en enda insmörjning av receptfri salva.

Att hitta skabb är däremot knepigare. Med hjälp av förstoringsglas och lampa ska läkaren få skabbdjuret att klamra sig fast på en nål som petas i huden. Sedan visas skabbdjuret under mikroskop till patienten.

Men felbehandling eller överbehandling förekommer ofta och kan förvärra kliandet och eksemutbrotten.

-Vi ser patienter som har gått 8-10 månader i klåtillstånd utan att någon tänkt på skabb, och vi ser tvärtom också patienter som inte har något med skabb att göra och som fått ett flertal skabbehandlingar, säger Bernt Lindelöf, hudläkare och professor i dermatologi på Karolinska Institutet.

Skabb en skam

Skabben är dessutom ytterst skambelagt. De som skriver anonymt på internet och berättar om sin åkomma finns i alla åldrar, kön och familjesituationer. Men en sak har de gemensamt: att läkarna och sköterskorna inte lyckas hitta skabben.

-Vårdcentraler och barnavårdcentraler måste bli mer medvetna och påminda om det här, säger Inger Andersson Von Rosen, sakkunnig läkare på Socialstyrelsens smittskyddsenhet.

Mary Chitgar

mary.chitgar@svt.se

Fakta: Skabb

•Normalt har en skabbdrabbad person minst 10 djur på sig.

•Skabb är inte livshotande men oerhört smittsam via hud mot hud kontakt.

•Utslagen syns bäst på händerna och sprider sig vidare nacken nedåt på hela kroppen.

•Behandlas med samma receptfria preparat som används mot huvudlöss.

•Kliar mest på natten.

•Krustös skabb eller ”Norsk skabb” som den heter är den mest sällsynta och allvarligaste formen av skabb.

•Skabb på djur smittar inte oss människor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.