Så kan vården behöva prioritera patienterna

Uppdaterad
Publicerad

Om coronakrisen förvärras tvingas vården prioritera – och patienter som hade haft goda utsikter att klara sig kan väljas bort.

– Det kan bli så i en extrem situation, säger Lars Sandman, professor i hälso- och sjukvårdsetik, i Aktuellt.

Vården behöver alltid göra prioriteringar. Men i en situation där antalet coronasmittade som behöver intensivvård ökar drastiskt kan det resultera i många svåra beslut.

Därför har nya riktlinjer för prioriteringar inom vården tagits fram på uppdrag av Socialstyrelsen.

Coronapandemin

– Anta att vi får helt fulla avdelningar med många mycket svårt sjuka som har marginella förutsättningar att komma tillbaka till livet efter intensivvård och så knackar andra mer grundfriska personer på dörren. Då kan det bli ett väldigt svårt avgörande, säger Andreas Hvarfner, överläkare i anestesi och intensivvård på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Kommer det här att innebära att smittade äldre patienter som har svår diabetes, kol, pacemaker och är överviktiga riskerar att inte få IVA-vård?

– Det kan naturligtvis i sista hand leda till det, säger Andreas Hvarfner.

Viktigt med etiska principer

I Aktuellt på fredagskvällen medverkade Lars Sandman, professor i hälso- och sjukvårdsetik vid Linköpings universitet, som har varit med och tagit fram de nya riktlinjerna.

– När man står med de här svåra besluten är det viktigt att det finns ett tydligt stöd och att man kan luta sig tillbaka mot etiska principer som i det här fallet är legala och instiftade av riksdagen 1997. Vi har försökt att tydliggöra hur de ska tolkas, säger han i Aktuellt.

Om det nu blir en anstormning som många tror, kommer man då att prioritera mellan människor som kanske har ungefär samma förutsättningar?

– Det kan bli så i en extrem situation. Då har vi sagt i riktlinjerna att man får välja den som har längst förväntad återstående livslängd. Vi vill gärna undvika att hamna i den situationen och därför jobbar vården hårt för att få fram fler intensivvårdsplatser.

Finns inga alternativ

Det betyder att unga personer går före äldre om de har liknande förutsättningar att överleva. Enligt Lars Sandman är problemet att det inte finns några alternativ.

– Man kan naturligtvis tänka sig en kösituation, men då riskerar man att en patient som kanske har sämre möjligheter att överleva får platsen och att två patienter istället för en dör i slutändan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet