”Fortfarande rapporterar regionerna brist på personal, vi måste fortsätta att utbilda fler”, säger Lena Hallengren. Foto: TT

Regeringen satsar 11 miljarder på vården

Uppdaterad
Publicerad

I nya överenskommelser med Sveriges kommuner och regioner lägger regeringen fram flera fokusområden för att stärka vården. 11 miljarder läggs under 2022 bland annat på att korta vårdköerna och öka antalet vårdplatser.

– Vårdplatserna behöver bli fler, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Flera vårdsatsningar för 2022 presenteras av socialminister Lena Hallengren (S) på en presskonferens där regionernas intresseorganisation SKR deltar. Det handlar bland annat om pengar till att öka antalet vårdplatser och antalet utbildningsplatser för personer som utbildar sig till vårdyrken.

– Fortfarande rapporterar regionerna brist på personal, vi måste fortsätta att utbilda fler, säger Lena Hallengren på en pressträff på fredagen.

Fyra fokusområden pekas ut: God och nära vård – en omställning av hälso- och sjukvården med primärvården som nav, ökad tillgänglighet, sammanhålen jämlik och säker vård, personcentrerad, tillgänglig och jämlik sjukvård för graviditet, förlossning och eftervård.

På grund av vårdbehovet under pandemin har redan långa vårdköer växt de senaste två åren när till exempel planerade operationer ställts in.

”Helt avgörande att fler utbildas”

Under pandemin har sjuksköterskor lämnat sina arbetsplatser på grund av hög arbetsbelastningen och redan knapphändigt bemannad verksamhet har förlorat ytterligare personal.

– Det är helt avgörande att det utbildas fler för framtidens behov i vården, vi måste göra mer för att möta det behov som finns med framtida bemanning, säger Marie Morell, ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation.

Av de pengar som nu ska gå till att stärka vården går bland annat 250 miljoner kronor till fler praktikplatser för blivande sjuksköterskor, 500 miljoner till att möjliggöra specialistutbildning för sjuksköterskor och 100 miljoner till utvecklings- och karriärmöjligheter för sjuksköterskor. Pengar går också till att främja arbetsmiljön och minska behovet av inhyrd personal.

– En stabil bemanning med egna medarbetare bidrar till trygga vårdkontakter för patienterna och en god arbetsmiljö för personalen, säger Hallengren.

6 miljarder går under 2022 till att hantera coronaköer och vård kopplad till covid-19.

Se hela direktsändningen av pressträffen med socialminister Lena Hallengren och SKR på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.