Hjälp oss i vår granskning inför valet 2018! Vi tar dina erfarenheter och tankar till politikerna och andra makthavare i vår valbevakning. Foto: TT

Vårdfrågorna ni vill att SVT ska granska inför valet

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvården lär bli en viktig fråga i årets val. Att den engagerar märktes när SVT Västerbotten efterlyste folks synpunkter på vården.

Många läsare har hört av sig till SVT Nyheter sedan vi efterlyst deras synpunkter om vården i Västerbotten. Många har synpunkter på bemanningen, och då handlar det både om kritik mot stafettläkarsystemet och om bristen på läkare och sjuksköterskor.

– Mera riktiga läkare på heltid! Det skriver Keidi Hjalmarsson.

Val 2018 – #dinröst

– Sluta att jämföra sjukvård med tillverkningsindustrin, sluta att anställa stafettläkare och sjuksköterskor. Använd de pengarna till egen anställning, skriver Kerstin Söderberg.

”Många får diagnos för sent”

Även vårdköerna är en fråga som flera tittare tar upp när de hör av sig till oss. Khristina Smedh önskar snabbare cancerdiagnoser och minskad väntetid till behandling.

– Alltför många får diagnos för sent och alltför många får vänta orimligt länge på behandling, skriver hon.

– Den enorma vårdkön gör att svårdiagnostiserade människor får vänta otroligt länge på att bli skickade till olika specialister, skriver Tina Sjölund.

Vården får beröm

Men det kommer också beröm till sjukvården. Elsa Mårtenzon från Bellvik utanför Dorotea har behandlats för flera allvarliga sjukdomar. Hon konstaterar att hon fått mycket bra bemötande och vård.

– Jag kan inte klaga alls. Jag har fått all den hjälp jag behöver, säger Elsa Mårtenzon.

Vilken fråga är viktigast för dig i vården?

Hjälp oss i vår granskning inför valet 2018! Vi tar dina erfarenheter och tankar till politikerna och andra makthavare i vår valbevakning.

Maila oss på vasterbotten@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet