Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det går inte att ha en sådan här hög smittspridning, säger Peter Eriksson, specialistläkare infektionsmedicin, Huddinge sjukhus. – Det är fullt, säger Fia Börjesson, sjuksköterska Södersjukhuset i Stockholm. Foto: SVT

Vårdpersonal larmar om coronaläget i Stockholm: Extremt ansträngt

Uppdaterad
Publicerad

Region Stockholms sjukvård är återigen hårt pressad på grund av covid-19-situationen.

– Det går inte att ha en så här hög smittspridning i samhället, det kommer att generera fler patienter med allvarliga sjukdomsförlopp, säger specialistläkaren Peter Eriksson som vädjar om fler tvingade åtgärder.

Sjuksköterskan Fia Börjesson på Södersjukhuset i Stockholm vittnar i Aktuellt om ett extremt pressat läge.

– Det är fullt, det är ansträngt. Vi och patienterna har det tufft, det är fullt på akutmottagningen och på vårdavdelningarna, säger Fia Börjesson, som är sjuksköterska inom medicinsk intensivvård på Södersjukhuset i Stockholm.

– Vi kan inte låna in personal på intensivvården som vi kunde göra i våras. Det är inte brist på vårdplatser, det är brist på personal, säger hon.

Ohållbar smittspridning

Tidigare under onsdagen meddelade hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson att man i nuläget har små marginaler att röra sig med. Det är i princip fullbelagt på alla iva-avdelningar i Stockholm. Bilden delas av Peter Eriksson, specialistläkare i infektionsmedicin, på Huddinge sjukhus. 

– Det går inte att ha en så här hög smittspridning i samhället, det kommer generera fler patienter med allvarligt sjukdomsförlopp. Vi kan mycket väl hamna på samma nivåer som i våras om vi inte gör något, säger Peter Eriksson som vill att fler åtgärder sätts in.

Vill ha fler tvingande åtgärder

Han menar dock att vården nu blivit bättre på att behandla covid-patienter, vårdförloppen är kortare och omsättningen av patienter är därmed högre. Men smittspridningen just nu oroar med cirka 7 000 positiva provsvar i Stockholmsområdet. Får fem procent av dem ett allvarligt förlopp skulle det innebära 350 nya slutenvårdsfall inom sju till tio dagar uppger Peter Eriksson.

– Vi vill gärna ha en julkapp från folket och kanske från Anders Tegnell först och främst, med mer tvingande åtgärder de kommande veckorna, säger specialistläkaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet