Björn Eriksson är hälso- och sjukvårdsdirektör. Foto: TT

I princip fullbelagt på iva i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Intensivvården i Stockholms län har nästan nått taket för sin kapacitet, det meddelade hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson under onsdagens presskonferens.

– Vården är så hårt pressad att det inte finns några marginaler.

I dagsläget behöver 83 personer intensivvård i Stockholms län för covid, vilket i princip motsvarar så många intensivvårdsplatser som länet hade innan pandemin.

– Det vi trodde var en platå och möjlig början till nedgång, har bytts till dess raka motsats. Det var precis den här utvecklingen vi inte ville se, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson under onsdagens pressträff.

Coronapandemin

Han fortsätter:

– Det här visar att vi stockholmare trängs för mycket.

Regionen har idag cirka 160 intensivvårdsplatser vilka upptas av både covidpatienter och andra patienter. En skillnad mot i våras är att även trycket på den vanliga intensivvården nu är högt.

– Med så hög beläggning finns det en risk att tröskeln för att få intensivvård blir hög, så att den som annars skulle ha fått plats inte får det, säger säger Björn Persson, verksamhetschef för intensivvård på Karolinska, till DN.

Även personalläget är ansträngt. Under veckan har Karolinska haft förstärkning av intensivvårdspersonal från Blekinge.

Vaccin till alla stockholmare 2021

De första doserna vaccin kommer att godkännas i slutet av december och i januari förväntas de första 113 000 doserna leveras till Stockholm. I ett första skede ska 55 000 personer erbjudas vaccin. Varje individ ska få två doser.

– Vi ser att vaccinationerna kommer genomföras i tre faser. De med störst behov går först, äldre och riskgrupper och de som arbetar i vård- och omsorg är prioriterade grupper. Vi ser också att personal som möter sårbara personer inom vården är prioriterade, säger Magnus Thyberg, avdelningschef för hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Magnus Thyberg menar att vaccination kommer vara vägen ur pandemin. I Fas 2 ska resterande personer i riskgrupper vaccineras, samt personer över 70 år. I Fas 3 ska alla över 18 år erbjudas vaccination.

– I takt med att vi ser att allt fler vaccinerar sig så ser vi också att möjligheten att hantera pandemin ökar. Färre kommer behövs sjukhusvård och färre kommer avlida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet