Björn Eriksson, hälso-och sjukvårdsdirektör. Foto: TT

Stabsläge införs i all Stockholmsvård

Uppdaterad
Publicerad

Nu införs stabsläge för all sjukhusvård i region Stockholm. Det gjordes klart på regionens presskonferens under torsdagskvällen.

– Antalet avlidna ser inte ut att minska – tvärtom, säger Björn Eriksson, hälso-och sjukvårdsdirektör. 

Från klockan 17.00 på torsdagen infördes stabsläge. Det meddelade Björn Eriksson på presskonferensen under torsdagen. Dessutom förlängs de stränga allmänna råden ytterligare till den 13 december, på grund av smittorisken för covid-19.

– Vi har en lägre andel patienter som vårdas på intensiven idag jämfört med i våras. Samtidigt utgår vi från att antalet IVA-patienter kommer att öka.

Björn Eriksson påminde också att unga och friska människor också kan drabbas av covid-19.

– 34 personer under 50 år har avlidit med covid-19. Det kan drabba vem som helst.

Även tillförordnade smittskyddsläkaren Maria Rotzén Östlund var på plats. Hon betonade att hemtesterna var till för de som verkligen behöver dem.

– Jag hör med förskräckelse att folk beställer hemtester utan att man har symptom. Så jag upprepar: beställ hemtester bara om du känner dig sjuk.

TIPSA OSS: Har du påverkats av corona på ett oväntat sätt eller har du en historia du tycker vi borde berätta? Mejla oss på SVT Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson om sjukvårdsläget i Region Stockholm just nu. Foto: Pia Heick/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet