Psykologen förklarar: Därför mår så många dåligt

Uppdaterad
Publicerad

Den psykiska ohälsan växer över hela världen och den stora frågan är varför detta sker. SVT Nyheters reporter Esmeralda Johansson träffade Per Carlbring, psykolog och professor i klinisk psykologi, för att prata om anledningarna till att vi mår psykiskt dåligt.

Den medicinska tidskriften The Lancet publicerade en rapport som visar att den globala psykiska ohälsan ökat drastiskt de senaste 25 åren. Psykisk ohälsa kan enligt rapporten orsaka skada, inte bara på människor, utan även samhällen och världsekonomin och den globala ekonomin kan komma att behöva betala runt 145 000 miljarder kronor, skriver TT.

Att siffrorna visar att allt fler mår sämre kan enligt Per Carlbring, psykolog och professor i klinisk psykologi vid Stockholms universitet, först och främst bero på att stigmat kring psykiskt mående börjat försvinna.

– Vi har börjat prata om det, menar han.

Andra möjliga orsaker till vår psykiska ohälsa ser du i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.