Miljöminister Åsa Romson verkar ensam om att tycka att vargen är utrotningshotad. Frågan visar på en öppen splittring i den rödgröna regeringen. Foto: TT

Vargfrågan splittrar regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Dagens besked från kammarrätten om att det kan bli licensjakt på varg blottar en djup och svår spricka i den rödgröna regeringen. Det är pinsamt, menar miljöminister Åsa Romson.

Vargfrågan splittrar, och dagens reaktioner på att det kan bli licensjakt på varg i Värmland och Örebro visar en mycket ovanlig och öppen konflikt i den rödgröna regeringen.

Landsbygdsministern, socialdemokraten Sven-Erik Bucht, har formellt ansvar för jaktfrågorna. På departementet välkomnar man dagens besked, eftersom man inte har några invändningar mot vargjakten.

– Det är bra med ett beslut som klargör vad som gäller, säger statssekreterare Elisabeth Backteman till SVT.

Romson: Vargen en hotad art

Men Miljöpartiet i samma regering är bekymrade, eftersom EU har juridiska invändningar mot hur Sverige hanterar vargfrågan.

Dessutom menar Åsa Romson, till skillnad från förra regeringen, att vargen faktiskt är utrotningshotad – något som förra året ledde till att Romson utfärdade stark kritik mot Alliansen.

– Vargen är rödlistad och därmed en hotad art i Sverige, det har den varit under lång tid, säger Åsa Romson till SVT.

Bedömningarna går isär

Men regeringskollegorna i Socialdemokraterna har en helt annan syn.

– Nej, vargen är inte utrotningshotad idag, det tror jag inte att någon påstår, menar statssekreterare Backteman.

Jo. Åsa Romson, i samma regering som ni, säger det. Har hon fel?

– Eh, alltså, riksdagen har ju tagit ställning till vad som är ”gynnsam bevarandestatus”, och där har vi intervallet 170-270 djur. 

Så om Åsa Romson säger att vargen är utrotningshotad så har hon fel?

– Man kan konstatera  att det finns 370 vargar i landet idag, säger Elisabeth Backteman.

Romson: Ja, det är pinsamt

Men miljöministern står på sig och tycker att det är ”förvånande” att regeringskollegorna inte kallar vargen utrotningshotad.

– Det skulle förvåna mig. Som minister med ansvar för biologisk mångfald i regeringen så är det klart för mig att vargen har ett särskilt skydd, på grund av att det är en hotad art som vi måste värna så att den inte skall försvinna.

Är det inte pinsamt att två olika departement i samma regering gör så olika bedömning?

– Jo det är det, säger Åsa Romson.

Vad skall man göra åt den pinsamheten?

– Den måste regeringen naturligtvis klara ut. Det finns ingen annan väg. Två departement kan inte ha helt olika bedömningar kring huruvida det finns hot mot vargen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.