”Varje svensk får betala en hundralapp mer till EU”

Uppdaterad
Publicerad

Rolf Fredriksson berättar för Filip Struwe om striden om EU:s långtidsbudget.

EU:s stats- och regeringschefer förhandlar om EU:s långstidsbudget, förslaget är 972 miljarder euro på sju år. Samtidigt har euroländerna upprättat en stödfond på 750 miljarder euro destinerade för den akuta skuldkrisen, men det är en annan pengapåse än långtidsbudgeten som det förhandlas om just nu, säger SVT:s Rolf Fredriksson: 

– Den handlar i grunden om att rikare länder ska hjälpa fattigare länder i Europa. Lite kan man jämföra med den svenska regionalpolitiken med statligt stöd till glesbygd, norrlandskommuner och liknande.

Vad handlar striden om nu då?

– Länder som tar emot pengar, så kallade nettomottagare i främst öst- och sydeuropa, de vill ju att det ska vara så mycket pengar som möjligt att fördela. Länder som betalar mer än man får tillbaka, nettobetalare som Tyskland, Nederländerna, Sverige och Danmark vill betala så lite som möjligt – det handlar om en rätt kortsiktig och egoistisk förhandling. 

Hur kommer EU-budgeten att slå för Sveriges del?

– Sverige betalar varje år in runt 30 miljarder till EU, och får tillbaka runt 10 miljarder. Sverige kommer troligen att få betala någon miljard mer per år i avgift. Det betyder att varje svensk får betala cirka en hundralapp mer till EU per år.

Se hela analysen, klicka på Play-klippet ovan!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer