Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Varför utsätter vi oss för läskiga situationer? Foto: Ruben Goldberg/TT

”Världen är inte så avförtrollad som man tror”

Uppdaterad
Publicerad

Det är långt ifrån alla som tror på spöken och övernaturliga ting. Men när svenska folket ska prisa sina favorit tv-program och när poddar ska rankas i topplistor så är trenden tydlig – vi kan inte få nog av det oförklarliga.

– Idén om att världen är avförtrollad kan vi skriva bort idag. Världen är helt uppenbart fortfarande förtrollad för många, bara på andra sätt, säger journalisten och poddaren Jack Werner.

I föreningen Vetenskap och folkbildnings undersökning från 2017 fick svenskarna bland annat svara på frågor om det övernaturliga. I undersökningen svarade fler än var tredje att man tror på paranormala fenomen.

Men man behöver inte vara troende för att uppskatta en bra historia, och det finns många anledningar till att vi konsumerar den här typen av ämnen, menar journalisten Jack Werner, som driver en av de populäraste spökhistoriepoddarna just nu.

– Det finns en vilja att hantera att vi alla och våra närstående ska dö. Det obegripliga blir lättare när vi omfattar det med en typ av berättelse, att under trygga former möta det man är rädd för. Men ofta är det också bara underhållande, man kan inte räkna bort det, säger han.

”Allt du hör mig säga är sant!”

Det oförklarliga är inte dock helt oproblematiskt. Även inom det övernaturliga finns det gråzoner för vad som är underhållning och inte. Vissa som säger sig kunna förmedla kontakten med andevärlden tar också betalt för sina tjänster, utan att det går att bevisa vad de åstadkommer. Kritiker menar att det är lätt att utnyttja människor som är i sorg och söker svar.

Jack Werner menar att man måste kunna lita på att ens publik kan ta del av det man gör utan att det blir destruktivt för dem.

– För mig som spökhistorieberättare är min utgångspunkt att ”Allt du hör mig säga är sant!”, annars hade jag varit en usel spökhistorieberättare. Folk är mogna att förstå fiktion. Men man måste samtidigt se verkligenheten i att människor i sorg är beredda att kanske avsiktligt låta sig luras.

– Just det är kanske inte att underskatta. Om man betalar några hundralappar till någon som säger ”Din pappa säger att han mår bra”, kanske ger det en själslig frid för den som betalat pengarna. Även om det kanske formellt är att ha blivit lurad. Och i nån mening är det många köp vi gör som är så, vi köper oss trygghet på olika sätt, säger Jack Werner.

Varför utsätter vi oss för läskiga situationer? Se mer i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer