Världens bisarraste lagar

Uppdaterad
Publicerad

I Ohio är det olagligt att fiska full, i Schweiz är det enligt lag förbjudet för män att kissa stående efter klockan 10 på kvällen och i England bryter man mot lagen om man skulle dö i parlamentet.

Att lagar måste finnas för att världen ska fungera är nog de flesta överens om. Men ibland går kanske lagstiftarna lite för långt i sin iver att styra våra beteenden.

Det framgår inte minst av en lista som UKTV Gold tagit fram med ett antal besynnerliga lagar som fortfarande finns i världens lagböcker, rapporterar brittiska BBC. 3.931 britter har från listan fått rösta fram världens bisarraste lagar.

Fiskefylla i Ohio

Åtta procent av de tillfrågade tyckte att den mest bisarra internationella lagen var förbudet mot fiskefylla i Ohio. På andra plats med 8 procent av rösterna kom en indonesisk lag som straffar masturbation med halshuggning.

På topp-tio listan kan också nämnas den lag i Florida som förbjuder kvinnor att hoppa fallskärm på söndagar samt det stränga påbudet i Milano att alltid le, förutom vid begravningar eller sjukhusbesök.

Den inhemska omröstningen om Storbritanniens knäppaste lagar vanns av dödsförbudet i parlamentet med 27 procent av rösterna. God tvåa blev en lag som slår fast att det är förräderi att fästa ett frimärke med en bild av kungen eller drottningen upp och ner.

Märkliga bestämmelser

Men även den svenska lagboken har en del gamla bestämmelser och lagar som kan framstå som lite märkliga, berättar Ronney Hagelberg, lektor i civilrätt på Stockholms universitet. Bland annat nämner han en lag från byggningabalken från 1736 som reglerar hur svin får släppas lösa i ollonskog.

-Byggningabalken syftade till att reglera frågor om mark och fastigheter och en gång i tiden har lagen säkert haft en funktion, säger Ronney Hagelberg.

En annan lite märklig förordning, tycker han själv, är påbudet för svenska marina fartyg att salutera utländska fartyg med kanon.

SVT: Men varför tas inte lagar bort när de förlorar sin funktion?

-Lagstiftaren har försökt att rensa upp, men i vissa fall har man väl inte tyckt att det har behövts ett sådant beslut, säger han.

-Sedan är det en del av den juridiska traditionen och man har inte tyckt att de gör någon skada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.