Världens minsta gruvarbetare

Uppdaterad
Publicerad

Nya guldgruvor kommer nu att öppnas i Norrland tack vare ny teknik, när världens minsta gruvarbetare rycker in. Det är bakterier som bryter ned guldet på ett mycket effektivt sätt.

Det handlar om guldgruvor som aldrig brutits i Sverige, då föroreningarna i form av arsenik har varit för stora för att få lönsamhet på gruvan. Först ut är gruvan i Petiknäs utanför Boliden. Bakterieekniken används också på koppar, och det är guld och koppar

för miljarder som nu kan komma att brytas.

-Det här är ett sätt att utvinna metall från malm med hjälp av mikroorganismer. De får sin energi genom att käka den här malmen, och vi får i stället fram metallen, säger Anna Bauer, biolog på Biomine, till SVT:s Nordnytt.

Sprejas på

Bakterierna äter sig ned i malmen och bryter guldet, något smältverk behövs inte. Bakterierna sprejas antingen direkt på berget eller på det malmkoncentrat som vaskas fram i anrikningsverket.

Sju guldgruvor finns i dag i drift med den här tekniken, bland annat i Afrika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.