– Det är ovanligt att brittsommaren håller på så länge, säger SVT-meteorologen Jannicke Geitskaret. Foto: Fredrik Sandberg / TT / SVT

Värmerekordet: Aldrig varit så varmt så sent in på året

Publicerad

Efter en bortskämt lång brittsommar står det nu klart att ett värmerekord slagits under ondagen. Aldrig tidigare sedan man började mätningar har det varit så här varmt så sent in på året.
– Det är ovanligt att en brittsommar pågår så här länge, säger SVT:s meteorolog Jannicke Geitskaret.

Det har varit en rekordvarm helg i stora delar av landet, och nu har ytterligare ett rekord slagits.

Redan tidigt på eftermiddagen noterade Gladhammar utanför Västervik 21,1 grader och slog därmed det tidigare rekordet från 1949. Några timmar senare rapporterade Målilla en ännu högre temperatur: 21,4 grader.

– Det har aldrig tidigare varit så här varmt så sent in på året sedan man började mäta, säger Jannicke Geitskaret. 

Går mot sitt slut

Orsaken till den långa brittsommaren är främst de sydliga vindarna med varm luft som kommit från Afrika och upp till Europa och Sverige. Men den ser ut att gå mot sitt slut.

– Vi är i slutet av brittsommarperioden som vi har haft ganska länge nu. I dag är det sista dagen som det är så här varmt.

Vanligtvis brukar brittsommaren pågå i några dagar.

– Nu har det varit varmt i några veckor, och i nästan hela landet dessutom! Det är ovanligt att det håller på så länge, säger Jannicke Geitskaret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer