Värmen är här för att stanna Foto: Björn Larsson Ask(Scanpix

Värmen stannar månaden ut

Uppdaterad
Publicerad

Värmen kommer att hålla i sig månaden ut med sol och temperaturer runt eller över 20-strecket. Först blir det riktigt varmt i södra och framför allt sydvästra Sverige, sedan sprider sig värmen norrut mot slutet av veckan.

SVT:s meteorolog Bertil Larsson kommer med glädjebesked till alla som väntat på vårvärmen. Inledningen på maj var ovanligt kylig på många håll.

– På Västkusten kan det till och med bli över 25 grader på tisdag och onsdag, dvs högsommarväder, säger han. Allmänt blir det drygt 20 grader från Svealand och söderut på onsdag och torsdag.

I norr är det nu 10-15 grader men även där blir det långsamt varmare. I slutet av veckan kommer värmen även dit med temperaturer på upp till 25 grader.

– Utom i fjällen, tillägger Bertil Larsson. Där blir det kanske bara omkring tio grader. Värmen finns i lä av fjällen.

Det är inte något riktigt stabilt högtrycksväder som väntar, det kan komma en och annan skur särskilt i söder och framåt veckan blir det tillfälligt lite svalare där, men ändå runt 20 grader. Mot slutet av veckan är det därför ganska varmt i hela landet så var man än befinner sig kan man njuta av vårvärmen.

I vanliga fall brukar meteorologer inte gärna ge prognoser långt fram i tiden men nu vågar Bertil Larsson i alla fall säga att han räknar med ovanligt varmt väder månaden ut.

De stora kontrasterna i maj månad med en kylig inledning är helt normala, säger han.

– I efterhand kommer vi att säga att maj blev en normal månad, om man ser till genomsnittstemperaturen. Även om det kanske inte verkar så, när början blev kall och slutet varmt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer