Hettan gör att risken för skogsbränder är stor på flera håll. Foto: TT

Värmevarningen utökas

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kokar i dagarna. SMHI har för första gången gått ut med en klass 1-varning för mycket höga temperaturer – nu för nära halva Sverige.

– Vi började varna förra året, men då nådde temperaturerna aldrig upp till de här nivåerna. För en klass 1-varning krävs att de högsta dagstemperaturerna går upp i 30 grader eller mer, tre dagar i följd, säger Lovisa Andersson på SMHI.

Varningen gäller i följande län: Värmland, Örebro, Södermanland, Stockholm, Västmanland, Uppsala, Gävleborg, Dalarna (utom fjällen), Västernorrland samt vid Västerbottenskusten och vid Norrbottenskusten.

I övriga län väntas det bli åtminstone över 25 grader varmt.

Hettan gör att risken för skogsbränder är stor på flera håll, och regnet lyser med sin frånvaro. På fredag kan det komma in regn- och åskväder över södra Götaland som dagen därpå möjligen rör sig uppåt mot Svealand, men längst i norr verkar hettan bestå.

Klass 1: Väderutveckling väntas som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Klass 2: Väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Klass 3: Mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. (SMHI)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer