Claes Melkersson blev omplacerad efter att ha påtalat säkerhetsrisker under bygget av Mall of Scandinavia. Foto: SVT

Varnade för farlig arbetsmiljö – fick sluta

Publicerad

Efter att ha påtalat allvarliga brister som riskerade säkerheten på bygget av Mall of Scandinavia blev skyddsombudet Claes Melkersson uppkallad till sin chef. Han blev informerad om att företaget fått påtryckningar från beställarledet. Claes måste bort.

Bristerna som Claes Melkersson larmade om handlade om allt från livsfarliga elskåp till att det saknades skyddsräcken när anställda jobbade på höga höjder. När det gällde utrymningsvägar var problemen så stora att Claes Melkersson vid ett tillfälle lade skyddstopp – han stoppade arbetet på bygget eftersom han gjorde bedömningen att kollegornas liv och hälsa stod på spel.

– Den här dörren är fastskruvad, den går inte att öppna. Och det är utrymningsvägen, säger han och visar en bild från bygget.

Fler bilder visar andra utgångar som spärras av byggstaket och bråte. Och Claes Melkersson får stöd av andra skyddsombud.

”Spelat rysk roulett med folks liv”

– Det här är ju en röd tråd på Mall of Scandinavia. De har hela tiden negligerat och spelat rysk roulett med folks liv. Skulle det ha inträffat en stor brand där under bygget då hade det dött folk i drivor där inne, säger Daniel Eriksson, regionalt skyddsombud på Elektrikerna i Stockholm.

Han tycker att Peab, som är byggets huvudentreprenör, har sopat problemen under mattan.

– Är ett skyddsombud något högljutt och hittar problem som är av den större karaktären, lite jobbiga, då blir man ganska fort flyttad till något annat jobb, någon annanstans, säger han.  

Att bevisa att någon förflyttats just för att de gjort sitt jobb som skyddsombud är svårt. Men i Claes Melkerssons fall finns det bevis. Han berättar att han några veckor innan invigningen av Mall of Scandinavia kallades till ett möte av sin chef på Peabs underentreprenör APQ, Ulf Fontér. Claes slog på inspelningsfunktionen på sin mobiltelefon.

”Du får inte vara kvar där längre”

”Måndag morgon, då jobbar ju du igen. Då vill jag att du åker till Mosen (Mall of Scandinavia) och plockar ihop dina kläder och verktyg. Sedan tar du dig hit” säger chefen. När Claes Melkersson frågar vad det beror på svarar han: ”Du får inte vara kvar där längre. Vi har fått påtryckningar från beställarledet.” ”Vad då? Gotech eller Peab?”  frågar Claes Melkersson. ”Ja, det är nog hela vägen upp” svarar Ulf Fontér.

Han gör klart att Claes Melkersson inte handlat fel i sak. I ett annat samtal bekräftar han att Claes får högsta betyg som elektriker. Att han ska bort från Mall of Scandinavia beror på hur han har agerat som skyddsombud. ”Jag har sagt till dig att du har rätt i sak i allt du har drivit, men man kan inte driva det så som du gör. Det är bara det, kort och koncist.”

Vill stå upp för sina kollegor

Claes Melkersson tror att han kommer få sparken nu när han har berättat om sina erfarenheter och spelat upp inspelningarna för Uppdrag granskning.

Varför vill du göra det här?

– Jag ser det som att jag står upp för alla förtroendevalda som får utstå det här dagligen. Jag står upp för alla, inte bara mig själv. Jag vill verkligen att det ska uppmärksammas hur det är att vara fackligt förtroendevalt skyddsombud, på golvet. Det är inte lätt, säger han.

Ulf Fontér vill inte ställa upp på en intervju, utan hänvisar till APQ:s vd, Anders Qvarfort. Han dementerar till en början att Claes Melkersson skulle ha blivit omplacerad. Uppdrag granskning spelar upp inspelningen för honom.

Det här är din regionchef som kallar in honom och meddelar honom på det här sättet. Får det gå till så?

– Nej, det får det inte. Däremot så... Dels så borde jag fått information naturligtvis…

”Det ska inte vara så”

Men så här går det till på ditt företag?

– Ja, det är väldigt tråkigt, det är det, men det ska inte vara så. Vi leder ju inte arbetsmiljöfrågan på den arbetsplatsen, men däremot tar vi ansvar för våra egna.

Ja, han är ju skyddsombud för era 25 elektriker som jobbade där.

– Absolut! Absolut! Det tar vi ansvar för.

Det är det ni inte gör. Ni låter honom inte vara kvar?

– Men det gör vi faktiskt, hela tiden.

Men det är exakt det bandet jag spelade upp för dig visar. Han får betala ett pris, han sätts i en frysbox på företaget.

– Men det kan jag erkänna, det är felaktigt gjort.

”Beställare som pushar”

Anders Qvarfort säger att förklaringen till att det blev så här kan ligga i att byggtiderna är väldigt korta i dag.

– Det kanske är helt naturligt att man blir pressad bakom beställare som liksom hela tiden pushar och så är det ju idag, tyvärr. På många ställen, säger han.

Vad skulle du vilja säga till den här Claes Melkersson?

– Jag vill absolut inte att han ska bli behandlad så, vi jobbar inte så. Det är bara att be om ursäkt till Claes för det får absolut inte förekomma.

Peab vill inte ställa upp på en intervju. Men de, ägarbolaget Unibail Rodamco och underentreprenören Gotech uppger att de inte begärt att få det lokala skyddsombudet Claes Melkersson förflyttat. Peab skriver också i ett mejl att de inte tycker att man spelat rysk roulette med folks liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.