Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eneida använder sina hörlurar 14 timmar om dygnet. Nu ska hon testa: stämmer känslan att hon har börjat höra sämre? Experten: ”Det ska du ta som ett varningstecken” Foto: SVT/Sebastian Strandberg

Därför ska du ta mobilens varning om ”hög volym” på allvar

Uppdaterad
Publicerad

Brukar du få upp notiser från din mobil om att du måste sänka volymen? Då kan det vara värt att ta till sig varningen.

– Fortsätter man att lyssna högt så kan det ge permanenta skador på hörseln, säger audionomen Zebastian Alsbjer-Aronsson.

Volymen bör sänkas – baserat på din användning av hörlurar de senaste sju dagarna har du överskridit den rekommenderade gränsen för ljudexponering”.

De flesta som använder en Iphone och gärna lyssnar på musik i sina hörlurar känner nog igen varningen. Och den är där av goda skäl.

”Osäkra lyssningsmetoder” är faktiskt en fara för ungas hörsel. Det menar ett internationellt forskarteam som studerat 19 000 unga personers musikvanor.  Forskarteamet, lett av akademiker på universitetet i South Carolina i USA, har analyserat tidigare studier genomförda i olika länder mellan 2001-2021 och publicerade sina fynd hösten 2022.

”Vi exponeras under en mycket längre tid”

Deras slutsatser: Minst en miljard människor mellan 12- 34 år runt om i världen riskerar någon form av hörselnedsättning längre fram i livet. Anledningarna är bland annat buller, högljudda musikevent och inte minst hörlursanvändandning.

Författarna pekar på behovet av ny teknik som gör det lättare för människor att förstå vilken ljudexponering de utsätts för, vilket Världshälsoorganisationen (WHO) också pekat på innan

– Hörlurarna har ju lett till att vi kan lyssna på sådant vi gillar mycket oftare, på väg till jobbet, på promenaden och hemma i soffan. Det blir en mycket längre tid som vi exponeras för höga ljudnivåer, säger Zebastian Alsbjer-Aronsson, audionom på hörselkliniken Eartech.

– Det kanske inte märks av nu men det kommer när man blir äldre. Jag brukar jämföra det med en förslitningsskada som sakta försämrar hörseln, säger Zebastian Alsbjer-Aronsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.