Varnar för livsfarligt kosttillskott

Uppdaterad
Publicerad

Läkemedelsverket uppmanar alla som tar det populära kosttillskottet Fortodol att sluta direkt. Det misstänks ligga bakom ett dödsfall och fall av leversvikt i Sverige.

Misstanke finns att tillskottet avsiktligt förorenats med ämnet nimesulid som är förbjudet i Sverige. Minst 24 miljoner kapslar Fortodol har sålts i Sverige sedan 2004.

Tar man Fortodol och har symptom som dålig aptit, illamående, kräkningar, buksmärta, trötthet, mörk urin eller gulfärgad hud bör man kontakta sjukvården, skriver Läkemedelsverket.

Fortodol innehåller enligt tillverkaren gurkmeja och aminosyran fenylalanin. Läkemedelsverket hittade dock nimesulid i två av nio analyserade burkar.

”Har troligen skett avsiktligt”

Frågan hur kosttillskottet har kontaminerats har diskuterats på Läkemedelsverket. Per Claeson, apotekare på verket, har svårt att hitta någon annan förklaring än att nimesulid har tillsatts avsiktligt, troligen vid tillverkningen av preparatet.

-Alternativet är total inkompetens, vilket är mindre troligt. Troligen har det hela skett avsiktligt. Det måste i så fall vara en helt skrupelfri person, säger Claeson.

Han är dock osäker på de juridiska implikationerna, det vill säga om det hela kan bedömas som ett misstänkt brott eller ej.

Återförsäljaren förvånad

På företaget som säljer Fortodol i Sverige, Hela Pharma AB i Falköping, upplever de händelsen som osannolik.

-Vi är lika förvånade som alla andra. Att det dessutom finns misstankar om avsiktlig förorening är väldigt upprörande, säger försäljningschefen Per-Åke Claesson till TT.

Han har redan varit i kontakt med tillverkaren i USA, K & L Labs i Kalifornien.

-De kommer att få en hel del att göra nu. Sådant här får bara inte hända. Men har det hela skett avsiktligt så är det i USA, säger han.

Fortodol säljs bland annat i hälsokostbutiker och över internet.

I de EU-länder där nimesulid är godkänt rekommenderas maximalt 30 doser. Fortodol har sålts i förpackningar om 100 kapslar.

-Risken finns att människor tagit medlet under längre perioder, säger Per Claeson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.