Foto: Nyhetsbyrån TT

Varnar för relining – kan bli ekonomisk kalldusch

Publicerad

Många bostadsrättsföreningar har använt sig av så kallad relining – ett billigare sätt att renovera avloppsledningar. Men nu varnas föreningar för relining istället för stambyte. Det kan bli en kalldusch för bostadsrättsföreningarna då flera försäkringsbolag säger att de inte ersätter skador på relinade rör.

Ett och ett halvt år har gått sedan vatten började strömma upp i golvbrunnen i Martin Karlssons lägenhet i Järfälla. På hans egna bilder som han tog med mobilens kamera syns hur avloppsvattnet breder ut sig över golvet.

– Det jag har fått höra är att det att det ser för jävligt ut i röret så det är inte konstigt att det kommer att fastna saker. Reliningen var dåligt gjord, säger Martin Karlsson.

Relining billigare

Många fastigheter från 50- 60- och 70-talen står nu inför kostsamma renoveringar av avloppssystemen. Om inget görs kan rören gå sönder och börja läcka. Vattenskador kostar årligen mellan fem och tio miljarder kronor. Ungefär 10 procent beror på skador i avloppsrör. Valet står mellan relining – olika metoder för att för att belägga insidan med plast – eller stambyte där rör och oftast även tätskikt helt byts ut.

Det är framför allt bostadsrättsföreningar som använder sig av relining. Jämfört med stambyte är relining billigare, enklare och snabbare. Relining tar några dagar att genomföra medan stambyte kan ta flera månader. Enligt Sveriges bostadsrättscentrum kostar en relining av en lägenhet ungefär 30 till 40.000 per lägenhet. Ett stambyte kostar ungefär 200.000 – men då ingår nya tätskikt.

– Det är lite som att jämföra äpplen och päron, för i ett stambyte får du så mycket mer, säger Jan Backman på Sveriges bostadsrättscentrum.

Försäkringsbolag skeptiska

Men en sammanställning som branschtidningen VVS-forum har gjort visar att flera försäkringsbolag är skeptiska till relining. Ett av dessa är Länsförsäkringar.

– Det är en ganska låg ingångströskel i den här branschen. Det är ganska lätt att starta ett företag och jobba med det här. Då blir vi osäkra på kvalitén helt enkelt. Det finns en branschorganisation sedan några år tillbaka, men det är en mindre del av alla reliningföretag som ingår i den, säger Peter Bratt på Länsförsäkringar.

Varnar för relining

Även Sveriges bostadsrättscentrum rekommenderar sina 2.500 bostadsrättsföreningar att vara försiktiga med relining och tänka mer långsiktigt. Det ska ses som en akut åtgärd i fall där rör börjat läcka och man måste göra någonting fort.

– Vi brukar rikta ett varningens finger för relining. Metoden har inte funnits så många år i Sverige än så det är svårt att säga hur hållbarheten är. Företagen som genomför relining brukar ge en garantitid på ungefär 10 år. Det kan jämföras med ett stambyte som räcker i 30 till 40 år, säger Jan Backman.

Flesta kunder nöjda

Men i en utredning från 2011 där 300 projekt ingick var det bara i ett fall som reliningen hade misslyckats och börjat spricka nio år senare. De flesta kunderna var alltså nöjda. Trots det är alltså vissa försäkringsbolag försiktiga när det kommer till relining.

– Jag brukar rekommendera våra bostadsrättsföreningar att tänka till ordentligt. Titta efter vad ni har för försäkringsskydd i samband med relining. Är det full ersättning, vad händer med värdeår för fastigheten?

Inflyttning

I Martin Karlssons bostadsrättsförening fick företaget som hade gjort reliningen åtgärda problemen i rören. Martins eget försäkringsbolag står för renoveringen av lägenheten och han kommer kunna flytta in igen i augusti.

– Det ska bli jätteskönt att äntligen få flytta hem, säger Martin Karlsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.