Grillning – ett vanligt sommarnöje Foto: Scanpix

Varning för grillgaller av teflon

Uppdaterad
Publicerad

Vanliga grillgaller av teflon kan smälta, förorena maten och bilda farliga gaser, varnar Livsmedelsverket.

-De har varit storsäljare och finns hos flera butikskedjor, säger enhetschefen Thomas Jönsson.

Det handlar om löstagbara galler av teflon som placeras ovanpå den ordinarie grillen, ofta över öppen eld. Gallret har sålts hos bland annat Coop och Ica i ett par år men nu återkallas produkten. Livsmedelsverket går också ut med en varning genom EU:s snabbvarningssystem RASFF.

-Det finns ett tiotal olika fabrikat på marknaden. Håller man sig till 250 grader som en vanlig spis blir det inga problem men har man en grill med lågor så kan det bli högre temperaturer, teflonen börjar smälta, rinner ner och antänds av elden, säger Jönsson.

Frigör fluor

Det är då bitar av smält teflon kan hamna på maten och skadliga gaser frigörs när teflonet antänds. Enligt toxikologen Lilian Abramsson-Zetterberg på Livsmedelsverket är det oklart hur farligt det är.

-Det beror på temperaturen, hur mycket det har smält och hur länge man har stått i närheten ångorna. Men det kan frigöras olika ämnen som till exempel fluor och det är inte bra att andas in, säger hon.

Teflon är ett vanligt förekommande material som finns både i stekpannor och köksredskap. Det smälter vid cirka 330 grader.

Fakta: Teflon

* Teflon eller polytetrafluoreten är egentligen ett varumärke för kommersiellt producerad fluorplast sedan 1946. Det utvecklades av företaget DuPont.

* Teflon används som isolering av olika elprodukter, stekpannor och som skydd av möbler och textiler.

* Överhettat Teflon (360 grader Celsius och högre) släpper ifrån sig spår av olika fluorföreningar.

* Enligt en del forskare avger Teflon gaser som kan bli livsfarligt giftiga i samband med brand eller överhettning.

Källa: Nationalencyklopedin (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.