Snön vräker ned – SMHI varnar

Uppdaterad
Publicerad

Bistert vinterväder drar in över Värmland, Dalarna, Jämtland och Jämtlandsfjällen. SMHI varnar för hårda vindar med snödrev i Jämtlandsfjällen. Det blir halka och mycket snö. Under natten mot måndagen drar snön även in över Södermanland, Gävleborg och Stockholmsområdet.

Mellan natten mot måndagen och måndag förmiddag väntas fem till tio centimeter snö i Stockholmsområdet och Södermanland. På måndagen kan snöfallet sedan övergå i regn. I södra Sverige varnar Trafikverket för lokal is- och frosthalka framöver måndagsförmiddagen.

Uppemot 50 centimeter

Nordvästra Dalarna kan vänta sig totalt mellan 20 och 40 centimeter kall och fluffig snö fram till och med måndagen. Jämtland kan få uppemot 50 centimeter snö fram till måndag eftermiddag.

I Jämtlandsfjällen varnar SMHI för hård vind med snödrev, vilket leder till dålig sikt.

Besvärligt på södra Norrlandskusten

Även i Gävleborgs län och i södra Lapplandsfjällen varnar SMHI för mycket snö. Vid kusten i Gävleborg kommer snön dessutom i kombination med en tidvis frisk vind omkring ost, skriver SMHI.

Vindar och snö kommer skapa besvärliga förhållanden längs södra Norrlandskusten.

– Det här snöfallet fortsätter norrut under måndagen. Där blir det besvärligt med med pålandsvind och snö, säger SVT:s meteorolog Helen Tronstad.

Norra Norrland får ännu en dag med mest klart och kallt väder och svaga vindar. Från någon plusgrad längs kusten i söder till lokalt omkring -25 i norr.

Snötäcket fylls på

Vintervädret fortsätter alltså och snötäcket blir kvar, till glädje för många.

– Det fortsätter vara rejält vinterväder och påfyllning på snötäcket. Det är ju det positiva. Det är ju härligt när det kommer snö, säger Helen Tronstad.

Kylan försvinner ett tag

Den riktigt stränga kylan försvinner dock tillfälligt, åtminstone i södra Sverige, i samband med att snöfallet kommer.

– Sedan när snön har passerat framåt måndag-tisdag kommer det vara lite plusgrader i södra Sverige. Men sedan på onsdag-torsdag blir det kallt igen. Det kommer vara vinterväder veckan ut i stort sett, säger Helen Tronstad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.