Varning om läckande privata meddelanden oroar på Facebook

Publicerad

I helgen spred många en varning om att gamla privata meddelanden på Facebook nu syns utåt på tidslinjen.

Varningen gjorde många oroliga – särskilt när de tittade igenom den egna tidslinjen och där upptäckte meddelanden av en privat karaktär.

Växte viralt

Under veckan växte sig sedan budskapet stort på det sociala nätverket om en ny bugg som ”utlämnade” privata meddelanden. Många skrev och postade upprört om att deras gamla privata meddelanden nu syntes för alla och envar på tidslinjen på Facebook.

Men ryktet om den nya ”buggen” är inte helt korrekt – och det är inte första gången det dyker upp.

Gamla väggposter

De meddelanden som visas på tidslinjen är istället gamla väggposter från innan år 2010. På den tiden såg väggen annorlunda ut och många uppfattade då de meddelanden som man skickade via ”väggen” som helt privata – fast de aldrig var det. När de nu plockas fram på tidslinjen får de ett annat sammanhang och kan lösryckta upplevas som mycket privata.

Går att ta bort

Samtliga inlägg i tidslinjen går dock att ta bort eller dölja från tidslinjen. Om man för muspekaren över den post man vill ändra så dyker det upp en liten penna eller pil uppe till höger i inlägget. Där kan man välja att dölja inlägget från tidslinjen, eller ta bort det helt.

I Kommentatorerna ovan pratar Nanok Bie och Filip Struwe kring varför det har blivit så här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer