Varningen: Köp inte elektroniska klappar utanför EU

Uppdaterad
Publicerad

Nätshopping är ett coronasäkert alternativ i julhandeln – men djungeln av onlinebutiker kan vara lätt att gå vilse i. Nu varnar tre svenska myndigheter för att handla klappar från företag utanför EU.

– Du tar en stor risk när du privatimporterar något utanför EU, säger Konsumentverkets Cecilia Tisell i ett pressmeddelande.

Det är Energimyndigheten, Kemikalieinspektionen och Konsumentverket som i ett gemensamt pressmeddelande går ut och avråder från handel utanför EU:s gränser.

De varnar bland annat för att varorna man köper kan innehålla farliga ämnen, att de kanske inte uppfyller EU:s säkerhetskrav och krav på energieffektivitet - och att de kan vara förbjudna att sälja i Sverige.

– Dessutom är företagen svåra att nå både för konsumenter och för oss som tillsynsmyndigheter, säger Cecilia Tisell, generaldirektör på Konsumentverket, i pressmeddelandet.

”Kan vara livsfarliga”

Inom EU ska till exempel leksaker, elektronik och belysning vara CE-märkta och kontaktuppgifter till tillverkaren ska finnas på förpackningen. Utanför EU är det inte säkert att varorna genomgår samma kontroller. 

“Produkter som inte uppfyller säkerhetskraven kan vara livsfarliga”, skriver tillsynsmyndigheterna i pressmeddelandet. 

Det kan handla om exempelvis lösa smådelar på leksaker som utgör en kvävningsrisk för barn eller att produkterna innehåller farliga kemikalier som är förbjudna inom EU. 

Du är själv ansvarig

I ett nordiskt tillsynsprojekt där Kemikalieinspektionen ingick hade så mycket som 78 procent av varorna som köptes direkt från företag utanför EU brister. Motsvarande siffra för produkter från företag inom EU var 32 procent. 

– Som privatperson blir du själv importör och därmed ansvarig för att varorna inte innehåller förbjudna ämnen och är rätt märkta, säger Kemikalieinspektionens generaldirektör Per Ängquist i pressmeddelandet. 

Utöver säkerhetsrisker och eventuellt krångel vid retur eller reklamation kan också elektronik som köps från icke EU-länder sakna energimärkning och dra mer el än tillåtet – vilket är dåligt både för plånboken och för miljön.

Hör Emma Henriksen Kvarth, utredare på Konsumentverket, ge tips för en säkrare e-julhandel i klippet ovan.

Tips för säker och hållbar e-handel

* Tänk på i vilket land företaget finns som du köper julklapparna från. Varor som är tillåtna att sälja i länder utanför EU kan vara förbjudna i Sverige om de till exempel saknar korrekt energimärkning eller innehåller vissa hälso- eller miljöfarliga ämnen.  

* Se efter om elektronik och leksaker har CE-märkning, som är ett intyg från tillverkaren om att varorna uppfyller de europeiska säkerhetskraven och ekodesignkraven på energieffektivitet och funktion. Leksaker och elektronik ska alltid vara CE-märkt och det ska finnas kontaktuppgifter till tillverkaren på förpackningen eller på produkten.  

* Var försiktig med att köpa produkter som är extremt billiga. Du får det du betalar för. Risken är stor att du får hem något av sämre kvalitet än du tänkt dig eller en piratkopia.  

* Kolla upp totalpris, leveransvillkor och betalningsvillkor, och kontrollera att det finns ordentliga kontaktuppgifter till företaget innan du handlar.  

* Tänk på att du inte alltid har ångerrätt om du handlar utanför EU.  

* Reglerna om energimärkning gäller vid e-handel inom EU. Handlar du till exempel en tv inom EU ska du få information om produktens energiklass och energianvändning via energimärkningen. Information som du inte får om du handlar från ett land utanför EU. 

Källa: Energimyndigheten, Kemikalieinspektionen, Konsumentverket 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.