Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här skjuter talibanerna varningskott mot demonstrerande kvinnor i Kabul. Foto: AFP

Demonstranter för kvinnors rättigheter möttes av våld i Kabul

Publicerad

Ett fyrtiotal kvinnor som demonstrerade mot talibanernas förtryck trycktes tillbaka med våld i den afghanska huvudstaden under lördagen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Utanför utbildningsdepartementet skanderade de ”Bröd, arbete och frihet” fram tills att beväpnade talibaner skingrade protesten genom att skjuta i luften.

En video publicerad av AFP visar kvinnor som först går lugnt därifrån längs den trafikerade gatan. När en av männen avfyrar ett automatvapen ryggar de knappt till medan förbipasserande mopedförare instinktivt duckar.

Bilder visar därefter att kaos utbryter när demonstranterna flyr.

Männen jagade och misshandlade flera av de demonstranter som sökt skydd i närliggande butiker, rapporterar AFP.

Lovade mindre diskriminering än sist

Det har gått ett år sedan den hårdföra islamistgruppen tog tillbaka landet.

I början på 00-talet fördrevs de från Kabul när västerländska trupper tillsammans med Norra Alliansen från närliggande Pansjirdalen invaderade huvudstaden.

I augusti 2021 var talibanerna tillbaka.

Trots löften från de nya talibanledare om att de skulle styra landet med mildare hand jämfört med deras styre 1996-2001 – när de använde sportarenan i Kabul för avrättningar – har kvinnors rättigheter urholkats mer och mer.

Helgens kvinnorättsdemonstration var den första på flera månader efter att tidigare sammankomster blivit attackerade.

Berövas utbildning och arbete

Tillgången till utbildning har kraftigt begränsats. Tiotusentals elever får inte avsluta de sista åren på sin grundskola eftersom de är flickor – endast yngre elever har fått återvända till klassrummen.

Samtidigt fick många vuxna order om att stanna hemma från jobbet med katastrofala inverkan på flera hushålls ekonomi eftersom kvinnliga familjemedlemmar förlorat sin inkomst.

Knappt ett år efter maktskiftet den 15 augusti i fjol fick 43-åriga Masuda Samar besked från sin arbetsgivare om att hon var tvungen att ge sin tjänst till en manlig familjemedlem. Själv var hon inte välkommen tillbaka till ministeriet där hon tidigare jobbade.

– Varför ska jag behöva lämna över mitt jobb till min man eller till min bror, sa hon till Al Jazeera i början av augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.