Månen är större och ljusare än normalt när det är supermåne. Foto: TT

Största supermånen på årtionden

Uppdaterad
Publicerad

Den största supermånen på många årtionden behagar visa sig runt den 14 november. Må inte molnen mörka megashowen.

Tillfället att avnjuta en supermåne infaller när en fullmåne är som närmast jorden (en punkt kallad perigeum). Dessutom ska solen, jorden och månen ligga i en rak rad (ett tillstånd som heter syzygy).

Under ett par dygn framträder månen då större och ljusare än annars, denna gång ännu mer spektakulär än supermånarna den 16 oktober och 14 december.

Supermånen november 2016

Största sedan 1948

Supermånar inträffar ungefär var 13:e månad, men nu är det läge att tala om ”en extrasupermåne”, tycker amerikanska rymdstyrelsen Nasa.

Fullmånen den 14 november blir den största sedan den 26 januari 1948 enligt earthsky.org och överträffas inte förrän den 25 november 2034. Som fullast blir månen klockan 12.23 med ett avstånd till jorden på 356.509 kilometer.

Bäst tid att beundra supermånen är sannolikt kvällen den 13 november och kvällen därpå. Håll tummarna för molnfritt.

Flera myter om månen

Myter om hur månens olika faser påverkar människan – dålig sömn, olyckor, bråk och så vidare – florerar fortfarande i det 21:a århundradet.

– Det finns inga som helst vetenskapliga belägg för att månen påverkar oss rent fysiskt, mer än som en naturupplevelse. Månens faser beror på var månen befinner sig i förhållande till solen och jorden, men dragningskraften är densamma hela tiden, sade Claes-Ingvar Björnsson, professor i astronomi vid Stockholms universitet, till TT vid en supermåne förra hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Supermånen november 2016

Mer i ämnet