Supermånen ikväll kl 17 i Kolmården Foto: Lena Greborn

Här kan du se extrasupermånen bäst

Uppdaterad
Publicerad

Den största supermånen på många årtionden behagar visa sig idag. Senast den skådades var för nästan 70 år sedan.

Superfullmånar inträffar ungefär var trettonde månad. Fullmånen den 14 november blir dock något alldeles extra då det är den största sedan den 26 januari 1948 enligt earthsky.org och överträffas inte förrän den 25 november 2034.

Månens avstånd till solen när den är som närmast jorden.
Supermånen november 2016

Den 14 november skiljer det mindre än tre timmar från det att månen är som närmast jorden klockan 12.23 till dess att det blir fullmåne klockan 14.52. Klockan 12:23 har månen ett avstånd till jorden på 356.509 kilometer.

– Det är lite kul för oss som är lite nördiga när det gäller sådana här speciella händelser, berättar Åsa Thorén, ordförande Östergötlands Astronomiska Sällskap, för SVT Nyheter Öst.

14 procent större

Vid ett visst klockslag en gång i månaden blir månen full (fullmåne). Vid ett annat klockslag är månen, eftersom den färdas i en oval bana runt jorden, som närmast oss.

En fullmåne som inträffar ungefär samtidigt som månen är som närmast oss kallas för superfullmåne. Ju närmre i tid det är mellan dessa två händelser desto större ser månen ut att vara. Superfullmånen kan vara upp till 14 % större än den fullmåne vi ser när månen är som längst bort från jorden.

Klockan 16:30 ska du titta upp

Enligt Åsa Thorén kommer vi att kunna se månen bäst här i vår del av landet klockan 16:30 då den går upp.

– Fenomenet med den extra stora superfullmånen sker klockan 14:52 men då har inte månen gått upp här än. Det gäller att vara med precis när den går upp för då ser man den som störst ut, säger Åsa Thorén.

Enligt henne är det dock inte helt lätt att se med blotta ögat att månen är större än vanligt.

– Man kan inte stå och titta och känna att gud vad stor den är tyvärr, säger hon.

Månen är större och ljusare än normalt när det är superfullmåne. Foto: TT

Den som står på en öppen plats med något att ta fasta på i horisonten kommer dock att uppleva en synvilla som gör att månen uppfattas som mycket större.

– Det är viktigt att vara på tå när månen går upp den 14 november och titta mot nordost, säger Åsa Thorén.

Bättre på landet än i stan

För stadsbor tipsar Åsa Thorén om att ta sig upp i en hög byggnad eller på någon utsiktsplats. Ljuset i städer påverkar dock skådandet av månen negativt.

– Det är bättre på landsbygden där det är mörkt. Man kan ställa sig på något litet berg där det inte är för mycket skog och ha fri sikt mot horisonten, säger hon.

I Östergötland är platser som Omberg och vid Roxens södra strand bra ställen att vistas för den som vill ha en god chans att se superfullmånen. På Gotland tror Åsa Thorén att det är bäst att undvika östkusten.

– Om man ser mot nordost då kommer man att se månen över träden och då blir nog synvillan som bäst, berättar hon.

För att få bättre förutsättningar kan åskådaren även ta med sig en kikare eller en systemkamera.

– Ha en systemkamera på stativ med en kort slutartid då månens ljus är starkt. En bra zoom är också ett tips. Och det är bra att få med någonting mer i bilden än bara månen eftersom den uppfattas som större då, instruerar Åsa Thorén.

Vädret – en viktig faktor

Sedan är det bara att hoppas på att det blir molnfritt.

– SMHI:s prognoser säger tyvärr att det ska komma in nederbörd och moln på eftermiddagen och kvällen den 14:e. Men man vet aldrig, det kan ändra sig i sista sekund – det har det gjort förut, säger en hoppfull Åsa Thorén.

Bäst förutsättningar för att se superfullmånen har de som bor längre norröver. I Luleå till exempel går månen upp klockan 15:12 den 14 november, men så långt kommer inte Åsa Thorén att ta sig.

– Vi har ett observatorium här i Östergötland och det kanske blir att vi träffas några stycken där för att titta, avslutar Åsa Thorén.

Får du en bra bild på supermånen? Skicka gärna in den till oss! ost@svt.se.

Myter om månen

Myter om hur månens olika faser påverkar människan – dålig sömn, olyckor, bråk och så vidare – florerar fortfarande i det 21:a århundradet.

– Det finns inga som helst vetenskapliga belägg för att månen påverkar oss rent fysiskt, mer än som en naturupplevelse. Månens faser beror på var månen befinner sig i förhållande till solen och jorden, men dragningskraften är densamma hela tiden, sade Claes-Ingvar Björnsson, professor i astronomi vid Stockholms universitet, till TT vid en supermåne förra hösten.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Supermånen november 2016

Mer i ämnet