Läraren Anne-Li Lidman tror att det kan bli sämre kvalité på undervisningen då många lärare är obehöriga. Foto: Ki Andersson/SVT

Läraren i hemkunskap: ”Vårt ämne är navet i all kunskap”

Publicerad

Elever riskerar att missa viktig kunskap när man lägger för mycket fokus på enbart matlagning. Det menar Anne-Li Lidman, lärare i hem- och konsumentkunskap vid Runbackaskolan i Sollentuna.
– Vårt ämne är navet i all kunskap, utan den biten ja då går du en ganska svår framtid tillmötes, säger hon.

Ämnet hem- och konsumentkunskap har vuxit i innehåll och i dag förväntas lärarna inte bara lära ut matlagning och hushåll utan även konsument- och ekonomikunskap och miljö.

– Vårt ämne, hem- och konsumentkunskap är navet i all kunskap i princip. Har du inte den biten ja då går du en ganska svår framtid tillmötes, säger Anne-Li Lidman, behörig hem- och konsument kunskapslärare vid Runbackaskolan i Sollentuna.

Efter att ha granskat hem- och konsumentkunskapen i urval av svenska skolor menar Skolinspektionen att det finns en risk att undervisningen inte utgår från kursplanen, utan begränsas till de delar som respektive lärare känner sig bekväm med.  

Stor andel obehöriga lärare

Ämnet som är det minsta i den svenska skolan undervisas ofta av en lärare och många saknar behörighet. Andelen obehöriga lärare som undervisar i ämnet var drygt 40 procent för årskurserna 7-9 under läsåret 2017/18, enligt siffror från Skolverket.

– Jag är inte förvånad. Jag tror att det kan bli en sämre kvalité på grund av att man inte har legitimerade lärare. Här i Sollentuna har man löst det så att vi träffas och hjälper varandra och försöker hålla en hög nivå tilsammans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer