Kennelklubben råder hundägare att lämna hunden hemma, om det går. Foto: TT

Vårvärmen farlig för hundar i bilar

Uppdaterad
Publicerad

Värmen och den gassande solen innebär att larmen om heta hundar i bilar börjar komma in till polisen.

Polisen i Örebro fick rycka ut till en parkerad bil i centrala staden efter att förbipasserande larmat om en hund som satt instängd och kippade efter andan, rapporterar Nerikes Allehanda.

Polisen varnar för bilar

Bilföraren kom tillbaka relativt snabbt och i det här fallet finns det inga brottsmisstankar riktade mot hundägaren. Polisen vill dock varna för att det redan nu kan bli alldeles för varmt för en hund att vara instängd i en bil.

– Vi har ju flera exempel på djur som dör i bilar om det blir för varmt. I det här fallet var det noterbart hur snabbt hunden började kippa efter andan, säger Stefan Wickberg, informatör vid polisen i Värmland, till tidningen.

Fakta: Hundtips för varma dagar

  • Om du måste lämna hunden i bilen en kort stund, tänk på att solen förflyttar sig snabbt. En bil som parkerades i skuggan kan plötsligt stå i solen.
  • Om du har en kombi kan du installera grindar eller en bur så att du kan öppna bakluckan och låta hunden få frisk luft när du stannar till.
  • Packa inte bilen så full att lufttillförseln bak till hunden stryps.
  • Fundera på om hunden kanske har det bättre hemma. Om hunden är hemma och har det bra slipper du oroa dig för värmeslag.

Källa: Svenska kennelklubben

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.