För Petronella Wadle, 28, och chihuahuan Chili har vasst grus varit ett stort problem genom åren. Det kom till en punkt där Chili tvingades ha på sig tasskydd för att kunna vistas utomhus.
– Han fick sår på tassarna när vägarna började grusas och saltas, och för att såren inte skulle skrapas upp fick han ha på sig tasskydd, säger hon till SVT Nyheter.
Återkommande problem
Efter återkommande problem med såriga tassar valde Patronella Wadle till slut att ta Chili till en veterinär.
– Första gången fick jag tips på tassvård som jag följde. Det handlade mycket om att jobba förebyggande som att smörja in med tassolja och ta på en strumpa eller bandage som skydd mot gruset, säger hon och fortsätter:
– Om han mot förmodan fick ett nytt sår, var jag noga med att tvätta och låta det lufta inomhus.
Hett samtalsämne i rastgården
Det är inte bara för Chili som gruset är ett problem. Petronella Walde berättar att vasst grus är ett återkommande samtalsämne i rastgården.
– Många andra hundägare i rastgården pratar med mig om att deras hundar är känsliga mot gruset, troligen eftersom de såg att Chili hade tasskydd. Det öppnade upp för diskussion, berättar hon.
Vanligt förekommande
Christophe Bujon, legitimerad veterinär, berättar att det är många hundar som far illa av grusiga vägar på vintern. Därför uppmanar han hundägare att hålla ett extra öga på tassarna när det är som mest grus på vägarna.
– På vintern är det både grus och salt som är tufft för tassar och trampdynor. Då kan trampdynorna spricka och bli ömma. Hundarna brukar ofta ligga och slicka sig på tassarna efter en promenad eftersom det svider och gör ont, säger han.
Som tur är finns det relativt enkla medel man kan ta till för att ens hund ska slippa göra sig illa.
Symptom att hålla koll på
– Helst ska man undvika att gå där det är grusigt, men om man måste så kan det vara bra att smörja in tassarna och trampdynor med en fet salva innan man går ut. Efter promenaden är det sedan viktigt att torka av tassarna med en fuktig trasa, säger Christophe Bujon.
Han uppmanar dock alla hundägare att vara vaksamma gällande vissa symptom.
– Om du ser djupa sprickor, rodnad hud eller tecken på infektion i huden mellan trampdynorna, eller om din hund slickar, gnager eller kliar på tassarna – kontakta din veterinär.