Inom kort kommer myndigheterna att fatta beslut om det blir Vattenfall som får fortsätta med driften eller om det är någon av konkurrenterna som tar över. Foto: Jessica Gow/TT

Vattenfall riskerar förlora elnätet i Berlin

Uppdaterad
Publicerad

När elnätet i Berlin privatiserades tog svenska Vattenfall över. Nu riskerar den statliga jätten att förlora kontrollen. För politikerna i Berlin tycker att det är viktigt att samhället tar över.

Statliga Vattenfall äger nu Tysklands viktigaste elnät med 2,5 miljoner kunder i Berlin. Den svenska eljätten har monopol på att leverera elen hem till kunderna. Men enligt tysk lag gäller monopolet bara i 20 år. Och för Vattenfall gick licensen ut redan år 2014. Men genom att överklaga processen har Vattenfall kunnat hänga sig kvar. Och det försvarar Vattenfalls ledning i Tyskland på följande sätt:

– Om du bor i ett hus och gillar det och gör ett bra jobb. Om någon då vill vräka dig så tycker jag att det är rimligt att fråga sig varför måste jag lämna mitt hus, säger Alexander Jung som sköter Vattenfalls samhällskontakter i Tyskland.

Vill bli av med Vattenfall

Men inom kort kommer myndigheterna att fatta ett beslut om det blir Vattenfall som får fortsätta med driften eller om det är någon av konkurrenterna ett kommunalt bolag eller ett miljökooperativ ska ta över. Och Berlins politiker vill bli av med Vattenfall:

– På 1990-talet hade vi privatiseringsvågen. Vi blev lovade mycket. Servicen skulle bli bättre. Priserna skulle bli lägre men ingenting av det blev av. Nu har vi en motvåg där vi vill ha bestämmanderätt, säger Stefan Taschner som är talesperson för De gröna i energifrågor.

Återkommunalisering

De Gröna delar makten med vänstern och Socialdemokraterna i Berlin och har gjort en uppgörelse där de vill att samhället ska få kontroll över elnätet igen. Det är ett led i den trend som funnits i flera år i Tyskland där man vill återkommunalisera viktig infrastruktur.

– Många kommuner och många städer vill återfå kontrollen för att agera och erbjuda bästa möjliga lösning så att energiomvandlingen fungerar även i städerna, säger Stefan Taschner som är talesperson för De gröna i energifrågor.

– Om vi anser att fel har begåtts kommer vi att vidta rättsliga åtgärder för att ifrågasätta beslutet, säger Alexander Jung som sköter Vattenfalls samhällskontakter i Tyskland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.