Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har ju inte fattat något beslut om att vi ska bygga nya reaktorer”, hör Vattenfalls vd Anna Borg om Tidöavtalets krav på ny kärnkraft. Foto: Emmanuel Royer/SVT

Vattenfalls vd kritiserar regeringens krav på ny kärnkraft

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Tidöavtalet och regeringsförklaringen ska Vattenfall få i uppdrag att upphandla ny kärnkraft. Men det är inget man bara beställer, menar Vattenfalls vd Anna Borg.

– Vattenfall är affärsdrivande och det dröjer innan vi vet om vi kommer att bygga nya reaktorer, säger hon till SVT.

Vattenfall, som i dag driver kärnkraftverken i Forsmark och Ringhals, uppskattar den nya regeringens positiva syn på kärnkraft. Men vd Anna Borg poängterar att nya reaktorer inte är någon ”quick fix”.

– Vi har ju inte fattat något beslut om att vi ska bygga nya reaktorer. Vi får se hur teknikutvecklingen går, hur lönsamma de kommer att bli och hur praktiskt möjligt det är att bygga dem. Det tittar vi på nu i en förstudie, säger hon.

Hon betonar att Vattenfall inte vill bygga något som man inte tror är lönsamt. Inte minst då det riskerar att leda till dyrare el, vilket är dåligt för hushållen och försämrar företagens konkurrenskraft. Samtidigt ser hon positivt på möjligheten att nya mindre reaktorer, så kallade SMR, kan bli lönsamma på sikt.

Förhåller sig till ägardirektiv

I Tidöavtalet, som upprättats mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna, står skarpa formuleringar som att ”Vattenfall bör omedelbart påbörja planeringen av ny kärnkraft” och att bolaget ska få ny styrning med ”direktiv för upphandling av ny kärnkraft”. Liknande formuleringar finns i regeringsförklaringen.

Men Vattenfalls vd avfärdar de strikta ordalagen.

– Vi är ett affärsdrivande företag. Vi förhåller oss till de ägardirektiv vi har och än så länge ser de ut som de gör, säger Anna Borg och lyfter fram ägarkravet på minst 8 procent avkastning på kapital.

Hon ger också regeringen en bakläxa – det är inte politikerna som ska bestämma när, var eller om Vattenfall ska satsa på just kärnkraft, menar hon.

– Det är inte riktigt så styrningen av statliga bolag fungerar.

En mängd krav som måste uppfyllas

Enligt Anna Borg finns heller inget som tyder på att utgångsläget kommer att förändras i framtiden.

På ett seminarium tidigare i veckan presenterade hon en lång rad krav på vad hon anser måste åtgärdas för att det ska bli möjligt att bygga ny kärnkraft i Sverige: Nya lagar, en bred politisk samsyn som håller länge, myndigheter som kan hantera tillståndsprocesserna, leveranskedjor där resurser för utbyggnad säkras, kompetensförsörjning för modern kärnteknologi och kommuner som accepterar reaktorer, samt fungerande ekonomiska villkor med ersättning för de stödtjänster som kärnkraft kan bidra med.

– Det är ingen ”quick fix”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.