Foto: Ernst & Young Entrepreneur Of The Year / Dollarstore

VD hånade feminism i personalbrev

Uppdaterad
Publicerad

I ett brev till sina anställda hånade lågprisbolaget Dollarstores VD Peter Ahlberg feminism och jämställdhet.

”Nåde den arme man som smiter från disken och slingrar sig från matlagning omedelbar dödsdom väntar.”  och ”Jag totalvänder mig mot allt förskönande som skrivits om jämställdhet och feminism”.  Så lyder några formuleringarna i det personalbrev som skickades från bolagets VD Peter Ahlberg skickade till det anställda.  

Brevet inleddes som vanlig interninformation och avslutades med formuleringarna ovan. Ahlberg kritiserade också partiet Feministiskt Initiativ och kommunismen och avslutade brevet med att han gärna blir kallad för mansgris, något som tidningen ETC var först med att berätta. 

Ahlberg skriver i ett mejl till SVT Nyheter att formuleringarna var ett uttryck för frustration, eftersom debatten, enligt Peter Ahlberg, har kapats och trasats sönder av en liten grupp feminister.  

På frågan om formuleringarna i brevet påverkar hans roll som VD för bolaget skriver Ahlberg följande: Ja, det är klart det gör. Många är upprörda, och jag har en jargong som ibland inte alls upplevs av alla som skämtsam.  Samtidigt är jag emot den svenska modellen där man som vd ska vara korrekt och inställsam.

Tidigare uppmärksammats

Dollarstore har tidigare uppmärksammats då en butik erbjöd de som ertappats för snatteri att bära ett plakat där det stod att personen snattat.  

Lågpriskedjan Dollarstore grundades av Ahlberg 1999 och bolaget har idag 53 butiker. 2015 omsatte bolaget 1,2 miljarder kronor. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.