Vegomässan: De som inte står upp för icke-våldsprincipen är inte välkomna

Uppdaterad
Publicerad

En granskning av Göteborgsposten visade att djurrättsaktivister som hotat lantbrukare hade påstådda kopplingar till Vegomässan, Sveriges största vegetariska matmässa. Detta ledde till att Ica och Axfood meddelade att de inte kommer att medverka.
Arrangörerna bakom mässan menar att det rör sig om ”påstådda handlingar som vi som arrangörer av mässan inte har något med att göra med och som vi öppet och starkt tar avstånd ifrån.”

Till SVT Nyheter säger Malin Gustafsson, arrangör bakom Vegomässan, att hon anser att situationen är både felaktig och orättvis. Enligt Göteborgsposten ska volontärer som hotat bönder under 2018 också ha arbetat på mässan.

– Vi använder oss av ett hundratal volontärer, och innan mässan måste alla volontärer delta i ett möte där vi går igenom vår värdegrund och våra regler. Det känns orimligt att vi får ställas till svars för vad personer som ställer upp gör på sin övriga tid.

Malin Gustafsson menar att hon fört dialog med Ica efter deras beslut att dra sig ut, och understryker att hon inte anser att de aktuella aktivisterna ska sammankopplas med mässan.

– Många har tolkat det som att det har något med vår verksamhet att göra, vilket inte är fallet. Det rimliga borde vara att ställa de som utfört de här handlingarna till svars, inte oss. Vi har varit tydliga med att vi inte accepterar våld.

Malin Gustafsson säger att hade de haft kännedom om att enskilda personer inte stod upp för ickevåldsprincipen så hade de inte varit välkomna.

Kommer ni ändra era rutiner inför kommande mässor?

– Vi ser över vad vi ytterligare kan göra, utöver det som vi redan gör, säger Malin Gustafsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer