”Axfood kommer inte delta”, meddelade de bland annat på Twitter. Foto: TT/Twitter

Efter aktivisternas dödshot: Ica och Axfood bojkottar Vegomässan

Uppdaterad
Publicerad

I SVT:s Opinion live berättade svenska bönder om hur de och deras barn hotats till livet av djurrättsaktivister, bland annat de engagerade i gruppen Djurfront. Militanta aktivister från samma grupp visade sig sedan ha kopplingar till Sveriges största vegetariska matmässa, där både Axfood och Ica under hösten 2019 skulle delta. Nu drar Ica och Axfood sig ur.

– Hoten är fullständigt oacceptabla, säger Ola Fernvall, chef för extern kommunikation på Ica.

En granskning av Göteborgsposten visade att djurrättsaktivister anlade bränder, dödshotade barn och uppmanade till våld mot bönder.

Efter den uppmärksammade granskningen sändes en debatt i SVT:s Opinion live där bönder beskrev de brutala hoten, och för SVT Nyheter berättade aktiva inom Djurfront hur de såg fram emot att ”fortsätta kampen”.

Göteborgspostens granskning visade att volontärer på Vegomässan, Sveriges största vegetariska matmässa, hade kopplingar till Djurfront. Både Ica och Axfood skulle delta i mässan när den hålls i november 2019, något som efter avslöjandet möttes av hård kritik. Axfood drog sig därför ur.

”Är fruktansvärda historier”

Nu meddelar Ica att de också bojkottar mässan.

– Det finns personer som har anknytning till mässan som jobbat som volontärer och utövat hot mot lantbrukare. Vi vill vara tydliga med att vi inte står bakom det. Vi tar avstånd från allt våld och hot. Det är fruktansvärda historier man hör från lantbrukare, säger Ola Fernvall, chef för extern kommunikation på Ica, till Land Lantbruk.

Till SVT Nyheter säger Malin Gustafsson, arrangör bakom Vegomässan, att hon anser att situationen är både felaktig och orättvis.

– Vi använder oss av ett hundratal volontärer, och innan mässan måste alla volontärer delta i ett möte där vi går igenom vår värdegrund och våra regler. Det känns orimligt att vi får ställas till svars för vad personer som ställer upp gör på sin övriga tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.