Bonden Anette: Bad mig skicka mina barn till slakt

Uppdaterad
Publicerad

Opinion live sände under torsdagen en debatt om bönder som upplever hot och hat från djurrättsaktivister.
– Man kan inte säga att någon betyder allt och sedan skicka dem till slakt, menade djurrättsaktivisten Samuel Rostøl, som i debatten fick mothugg av bonden Anette Gustafsson.

Debatten utgick från en granskning som gjordes av Göteborgs-posten där det framgick att vissa djurrättsaktivister trakasserar svenska bönder genom bland annat inbrott, skadegörelse och mordhot.

Mjölkbonden Anette Gustafsson som ofta skriver debattartiklar om djurhållning, berättade om hur hon i sociala medier fått hundratals kommentarer där flera innehållit hat och hot, både mot henne och hennes barn.

– Det värsta jag läste var ”snälla kan inte du skicka dina barn på slakt, eller klarar du inte av att se dem dö?”. Man känner sig aldrig trygg, säger hon.

”Okej med intrång”

Samtidigt menar djurrättsaktivisten Samuel Rostøl, som vänder sig emot att bruka våld, att det kan vara okej att göra intrång.

– Ibland behöver man visa verkligheten för folk och det kan innebära att man går till en gård med en kamera och filmar hur djur behandlas, säger han.

– Det är aldrig okej att göra intrång på gårdar oavsett vad. Jag gör allt gör mina djur, jag lever för dem, säger Anette Gustafsson.

– Men man kan inte säga att någon betyder allt och sedan skicka dem till ett slakteri där de dödas av helt främmande människor, svarade Samuel Rostøl.

– Vi ser lite olika på det. Kossan vet inte om att hon ska dö, hon lever i nuet, framhöll sedan Gustafsson.

Ta del av mer från debatten i klippet ovan, eller se hela programmet här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer