Genrebild på slaktade kycklingar. Granskningen visar att flera styrelsemedlemmar har gillat andra djurrättsorganisationer som förespråkar att bryta mot lagen för djurens bästa. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT/

Djurens rätt-ledamot gillar budskap om att skada människor för djurens bästa

Uppdaterad
Publicerad

Lobbyorganisationen Djurens rätt har officiellt tagit avstånd från olagliga aktiviteter. Men SVT Nyheters granskning visar att flera styrelsemedlemmar gillar sidor kopplade till djurrättsaktivister vars strategi är att begå brott.

SVT Nyheter har gått igenom spår som ledande personer inom Djurens rätt har lämnat efter sig på sociala medier.

En styrelseledamot med gilla-markeringar som sticker ut är forskaren, juristen och debattören Eva Diesen. Hon har gillat flera sidor med tydlig koppling till organisationen Djurfront – en av de mest militanta djurrättsorganisationerna i Sverige. Det handlar bland annat om sidan Minkfarmning i Sverige och Stoppa Lunds djurförsök.

Flera personer som tidigare dömts till fängelse för grova brott är aktiva i organisationen. Lantbrukare har pekat ut den som ansvarig för en del av det hat och våld som de har drabbats av och som det tidigare har rapporterats om.

”Har missat det”

SVT Nyheter ringer upp Eva Diesen för att konfrontera henne med uppgifterna.

– Jag vet. Ibland är det ju så där på Facebook. Jag kanske känner en person som är med i någon demonstration eller gör någonting och så ber de mig att gilla en sida, säger Eva Diesen.

De här sidorna har Djurfronts logga som profilbild. Det är väl ganska svårt att missa?

– Jag har missat det i alla fall. Jag har inte sett det.

Granskningen visar att flera styrelsemedlemmar har gillat andra djurrättsorganisationer som förespråkar att bryta mot lagen för djurens bästa. Djurrättsalliansen är en av de sidor som gillas av flera styrelsemedlemmar, trots att organisationen bakom begår olaga intrång hos lantbrukare för att filma djur.

Budskap: Okej att skada människor

Eva Diesen gillar även sidan Animal Rights Militia med ett budskap att det är okej att skada människor för djurens bästa.

– Jag är egentligen inte jätteaktiv på sociala medier. Jag har nog varit lite slarvig, säger Eva Diesen.

Men du har gillat ganska många saker?

– Ja. Ibland går jag in och rensar där och det får jag väl göra nu också. Jag står inte för och sympatiserar inte på något sätt med organisationer som använder våld.

Det budskapet är det enda som står där. Hur kan du då ha gillat den sidan?

– Jag vet inte. Jag ska gå in och kolla. Jag är nog ganska slarvig när det gäller att gilla saker på Facebook.

Vet du mer om detta? Kontakta SVT:s reporter Emil Hellerud.

I kväll sänds Opinion Live från tidningen Göteborgs-Posten, som också granskat djurrättsaktivister. Programmet sänds live 19.00 i SVT Play och visas 22.45 i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar djurrättsrörelsen

Mer i ämnet