Genrebild på en mink. På sin hemsida skriver Djurens rätt bland annat: ”Olagliga aktiviteter är inte förenligt med ett aktiv engagemang i Djurens rätt”. Foto: Patric Söderström/TT

SVT granskar Djurens rätt: Brottslighet, kontroversiella gillanden och inbrottsbilder

Uppdaterad
Publicerad

Flera anställda som begått brott, styrelsemedlemmar som gillat kontroversiella Facebook-sidor och användande av bilder tagna vid inbrott. Det framgår i SVT:s granskning av Djurens rätt.

”Olagliga aktiviteter är inte förenligt med ett aktivt engagemang i Djurens rätt”, skriver organisationen på sin hemsida.

Lobbyorganisationen har tidigare tagit avstånd från olagliga aktiviteter, bland annat i samband med att SVT har berättat om hur djurrättsaktivister använder hot och våld.

Den som scrollar sig igenom flödet på Djurens rätts Facebooksida möts av bilder på söta djur, blandat med bilder på djur i burar, ibland med skador och ibland utan livstecken. Sidan gillas av över 423 000 personer.

Organisationen har tagit avstånd från det hot och våld som djurrättsaktivister riktat mot lantbrukare, efter att både SVT och Göteborgs-Posten har rapporterat om detta.

”Inte förenligt”

På sin hemsida skriver Djurens rätt bland annat: ”Olagliga aktiviteter är inte förenligt med ett aktiv engagemang i Djurens rätt”.

– Det kommer förstås frågor till oss från oroliga djurvänner och medlemmar som vill få svar på att det här inte är någonting som Djurens rätt jobbar med. Det är därför vi har skrivit om det på vår blogg, säger Moa Richter Hagert som är kommunikationsansvarig på Djurens rätt.

Använt bilder olagligt

Men SVT:s granskning visar att Djurens rätt har använt bilder i sina kampanjer som har tagits på ett olagligt sätt.

– Så länge branschen inte själva visar upp hur det ser ut i industrin så är det här enda sättet att visa hur djuren har det, säger Moa Richter Hagert.

Så du tycker att det är bra att andra tar olagliga bilder så att ni kan visa dem?

– Jag tycker att det är bra att bilder kommer ut, säger hon.

Flera har begått brott

Det visar sig också att flera personer anställda av Djurens rätt tidigare har begått brott kopplade till djurrättsaktivism.

Organisationens talesperson svarar i ett sms att brotten begicks för länge sedan, att det rör sig om enskilda personer som inte var anställda hos Djurens rätt när brotten begicks, och att organisationen kanske hade gjort en annan bedömning i dag.

SVT:s granskning visar också att styrelsemedlemmar i Djurens rätt vid flera tillfällen gjort gillanden av mer kontroversiella djurrättsgrupper i sociala medier.

Vet du mer om detta? Kontakta SVT:s reporter Emil Hellerud.

I kväll sänds Opinion Live från tidningen Göteborgs-Posten, som också granskat djurrättsaktivister. Programmet sänds live 19.00 i SVT Play och visas 22.45 i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.