Djurrättsaktivisten efter grova brotten: ”Jag är stolt”

Uppdaterad
Publicerad

Hot, våld och trakasserier mot bönder med metoder som även drabbar barnen. Så låter vittnesmålen från några av de bönder som utsatts för djurrättsaktivister. Efter SVT:s granskning av djurrättsrörelsen har vi träffat två aktiva i organisationen Djurfront – en av de mest radikala djurrättsorganisationerna i Sverige.

Richii Klinsmeister och Rebecca Hansson är djurrättsaktivister i Djurfront – en av de mest radikala djurrättsorganisationerna i Sverige. När SVT träffar dem i en djurpark i Göteborg vill de ha mindre fokus på dem, och mer på djuren.

– Man blir ju sorgsen, ledsen och förbannad, säger Richii Klinsmeister om djuren när vi kommer fram till fårhagen.

Målet: Alla djurs befrielse

Djurfront startades för två år sedan och har länge fokuserat på svenska minkfarmer, men målet är att alla djur ska vara fria.

– I minkarnas fall är det ett koncentrationsläger när de lever sina liv i ståltrådsburar till dess att de gasas ihjäl. Där kan man dra paralleller till vad som hände under andra världskriget, säger Richii Klinsmeister.

Då var det ju människor som blev dödade. Kan man verkligen göra en sådan jämförelse?

– Det tycker jag absolut. Vi anser att människan är ett djur och att alla djur är lika mycket värda.

Hot och våld

Djurfronts medel för att nå målet har fått hård kritik. SVT har tidigare berättat om lantbrukare som vittnar om djurrättsaktivister som använder hot och våld.

– Ett av problemen är att vi bor där vi bedriver vår verksamhet. Så hela familjen drabbas, även barnen, säger grisbonden Åsa Odell som också är vice ordförande i Lantbrukarnas riksförbund.

Djurfront har i flera fall pekats ut som ansvarig av bland annat lantbrukare. Videofilmer där aktivister släpper ut tusentals minkar delas på organisationens Facebooksida, men Djurfront tar ändå avstånd från detta och förnekar samtidigt att de använder hot och våld.

– Djurfront kan bara ta ansvar för våra aktioner. Vad aktiva gör efter våra aktioner kan inte vi ta ansvar för, säger Richii Klinsmeister.

Dömd för grova brott

Richii Klinsmeister är en av de mest radikala djurrättsaktivisterna i Sverige. Enligt honom själv har han varit aktiv i 18 år. Under den tiden har han dömts flera gånger i svensk domstol, senast 2014. Han har funnits skyldig till bland annat skadegörelse, olaga tvång, olaga intrång, grovt olaga hot, ofredande och brott mot griftefriden. Den sista rubriceringen syftar på att han ska ha grävt upp en gravsten från en släkting till en blivande minkfarmare.

Är det något du är stolt över eller hur ser du på det i dag?

– Jag är stolt över att jag kämpade för att stoppa minkfarmen. I dag ser jag bara fram emot att kämpa med Djurfront.

Gränsen bestäms varje gång

Var gränsen går och vilka metoder som är motiverade bestäms inför varje aktion. Klinmeister nämner ett viktigt kriterium: vad som gynnar djuren.

– Jag anser inte att man i första hand ska skada någon för att befria djur, men vi har heller inte kommit i den situationen där vi har behövt använda våld.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.