Mycket tyder på att Löfven för tillfället får kasta in handduket. Frågan är vem talmannen ger sonderingsuppdraget till då. Foto: Claudio Bresciani/TT

Tiden rinner ut för Löfven – det här händer i dag

Uppdaterad
Publicerad

I dag går tiden ut för Stefan Löfven och frågan är om han kommer att lyckas med sitt uppdrag eller tillfälligt kastar in handduken, precis såsom M-ledaren Ulf Kristersson gjorde för snart två veckor sedan. Då är frågan vem som sonderingsuppdraget går till den här gången.
– Det mest troliga är att Löfven kastar in handduken idag, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.

Stefan Löfven (S) har sedan han fick uppdraget av talman Andreas Norlén att försöka bilda en regering haft flera möten med partierna i riksdagen, förutom Sverigedemokraterna. Hans mål har varit att få till en blocköverskridande regering eller ett samarbete i riksdagen med L och C.

När Stefan Löfven för en vecka sedan lämnade en halvtidsrapport till talmannen sa han att inga positioner har förändrats. I dag ska han träffa talmannen klockan 09.45 för att meddela om han tror sig kunna bilda regering.

– Enligt mina källor har det inte rört på sig alls egentligen, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.

– Det mest troliga är att Löfven kastar in handduken i dag, men det betyder inte att han gett upp ambitionen att framöver kunna få till ett samarbete med C och L och på så sätt kunna fortsätta som statsminister.

Dags för ny runda

Oavsett resultat av Löfvens slutrapport kommer talmannen att ha samtal med övriga partiledare under dagen, för att ta del av deras reaktioner och kommentarer gällande rapporten.

Frågan många ställer sig är vem som ska få sonderingsuppdraget den här gången, om Stefan Löfven inte lyckats med sitt uppdrag.

Kristersson och Lööf tänkbara kandidater

Enligt SVT:s politiska kommentator Mats Knutsson skulle talmannen kunna ge tillbaka sonderingsuppdraget till Ulf Kristersson (M) och samtidigt begära av honom att hans alternativ testas i riskdagen, i ett försök att sätta fart på processen.

Kritik har redan börjat ventileras om att regeringsbildningen tar alltför lång tid och att regeringsfrågan måste lösas.

Även Annie Lööf (C) är en tänkbar kandidat, som spelar en avgörande roll i den här processen. Centerledaren har dock vid ett flertal tillfällen sagt att hon inte vill bli statsminister.

– Det är inte omöjligt att hon får sondera i alla fall. Hon kan lyckas övertyga talmannen om att hon har bättre förutsättningar än Kristersson att sy ihop en blocköverskridande lösning. Det behöver inte betyda att det är hon som ska bli statsminister, hon skulle kunna jobba för Ulf Kristersson. Oortodoxt men inte omöjligt, säger Marmorstein.

  • 09.45 Socialdemokraterna
  • 12.00 Moderaterna
  • 12.30 Sverigedemokraterna
  • 13.00 Centerpartiet
  • 13.30 Vänsterpartiet
  • 14.00 Kristdemokraterna
  • 14.30 Liberalerna
  • 15.00 Miljöpartiet
  • 16:30 ca Talmannen håller pressträff

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet