SVT Nyheters verifieringsteam, SVT Verifierar, har de senaste två åren utvecklat granskande och förklarande arbete. Foto: SVT

Verifiering och granskning i fokus inför EU-valet

Publicerad

SVT satsar stort på granskning och verifiering av desinformation när EU-valrörelsen nu tar fart på allvar. Vårt prisbelönta team för verifiering, som bland annat faktagranskar krigen i Ukraina och Mellanöstern, sätter fullt fokus på EU-valet för att hjälpa väljarna att identifiera falska påståenden och desinformation.

Desinformationskampanjer och falska nyheter väntas bli reella hot i den pågående EU-valrörelsen. Budskap manipuleras och delas i sociala flöden, med syftet att störa de demokratiska processerna och påverka bilden av EU som institution.

Att identifiera, granska och verifiera den här typen av innehåll är ett av SVT Nyheters viktigaste uppdrag. SVT Nyheters verifieringsteam, SVT Verifierar, har de senaste två åren framgångsrikt bedrivit och utvecklat den här typen av granskande och förklarande arbete. 2023 tilldelades bland annat teamet medieinstitutet Fojos pris ”Gyllene bjällran” för sina faktagranskningar av kriget i Ukraina.

Nyhetsbloggen

Verifieringsjournalistik är ett slags digitalt detektivarbete, som bygger på nya journalistiska metoder och nya expertroller. I takt med de uppblossade storkrigen i Ukraina och Mellanöstern har uppdraget för SVT Verifierar utökats. Vi befinner oss i ett informationskrig där vi ständigt måste motbevisa desinformation.

Nu riktar SVT Verifierar ett särskilt fokus på EU-valet, i nära samarbete med SVT Nyheters datajournalister, politikreportrar och granskningsteam. SVT Nyheters användare kommer regelbundet att kunna ta del av deras arbete i vår nyhetstjänst och i våra nyhetsprogram Morgonstudion, Rapport, Aktuellt och Agenda.

I valrörelsens sista veckor ökar vi den granskande ambitionen ytterligare och sätter partiernas utspel och löften under lupp. SVT:s politikredaktion och våra granskande reportrar gör gemensam sak för att ge väljarna bästa möjliga underlag för att kunna fatta ett välinformerat beslut på valdagen. Är partiernas påståenden rimliga? Hur har tidigare vallöften infriats?

Och på själva valdagen flyttar SVT Verifierar in i valvake-studion. Teamets reporter Maria Lapenkova har uppdraget att värdera och verifiera uppgifter om exempelvis valfusk och håller tittarna uppdaterade under hela sändningen.

I en tid när fakta och sanningar förvrängs och förvanskas är vår övertygelse att granskning, verifiering och ansvarsutkrävande är journalistiska grundbultar som ger väljarna bästa möjliga förutsättningar på valdagen den 9 juni.

Karin Ekman, tf ansvarig utgivare Riksnyheterna.

Michael Kucera, ansvarig utgivare EU-valet.

Hela SVT:s satsning på EU-valet finns här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet