”Hans ansikte var helt förändrat”, säger vännen som träffade den åtalade mannen bara timmar innan dådet. (Till höger i bild är den misstänkte mannen) Foto: SVT

Han träffade den misstänkte innan dådet: ”Ansiktet var helt förändrat”

Uppdaterad
Publicerad

På fredag startar rättegången mot den man som gick till attack mot sju män i mars.

På resecentrum i centrala Vetlanda möter SVT en man som uppger att han är vän med den nu åtalade mannen. Han berättar att de två männen ska ha träffats bara ett par timmar innan dådet.

– Hans ansikte var helt förändrat, säger vännen.

Resecentrum i centrala Vetlanda beskrivs som otrygg av människor SVT träffar där och en del menar att det pågår droghandel där. Och den nu åtalade gärningsmannen, som tidigare är dömd för ringa narkotikabrott, har sagt i förhör att han köpt droger där. Och här blev också de två första personerna knivhuggna.

Från boxning till droger

Vännen berättar hur den nu åtalade mannen gick från att träna boxning fem gånger i veckan till att ta droger dagligen. Enligt åklagaren har den misstänkte gärningsmannen haft perioder av psykiskt dåligt mående, som tilltagit tiden innan attacken.

Våldsdådet i Vetlanda

– Han var en bra kille, jag förstår inte vad som hände, säger vännen.

Första blåljusen på plats

Det var brandmän från Vetlanda som var bland de första på plats efter dådet. De hjälpte bland annat till att stoppa blodflödet på två av de knivskurna personerna. Hör dem berätta om utryckningen i videon nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet i Vetlanda

Mer i ämnet