Den slopade vetorätten tros bli avgörande för att arbetet ska kunna flyta på även med ett utvidgat EU, som nu har 25 medlemsländer.
Tidigare kunde enskilda länder stoppa förslag de inte gillade, och det har Sverige gjort flera gånger.
En gemensam politik är värd priset att Sverige kan bli överkört i vissa frågor, anser regeringen enligt TT.
Beskrivs i Haagprogrammet
Senast från i vår ska EU avgöra frågor om gränser, asyl och migration med majoritetsbeslut, utom då det gäller laglig invandring. Det gör gemensamma EU-beslut om invandring av arbetskraft i princip omöjliga.
Hur EU:s arbete med gränsfrågor, polissamarbete, asyl och migration ska utvecklas de närmaste fem åren beskrivs i det så kallade Haagprogrammet, som EU-toppmötet antog i dag.
När programmet är genomfört ska EU:s asylpolitik präglas av ”en enda verklighet”, sade Jan Peter Balkenende, nederländsk premiärminister och detta halvårs ordförande i EU, på toppmötets avslutande presskonferens.
Samma process för asylsökande
Asylsökande ska mötas av samma process i alla europeiska länder och ska framöver kunna söka asyl från sina hemländer, samtidigt som det ska bli stopp för människosmuggling, sade han.
Programmet innehåller även i kontroversiell vision för ökat polissamarbete.
-Det måste bli möjligt att länka samman EU:s databaser och ländernas brottsregister. Det minskar möjligheterna för kriminella och terrorister att röra sig, sade Balkenende.