Robert Gustafsson från Svenska Pilotföreningen. Foto: Scanpix

”Vi accepterar inte ultimatum”

Publicerad

Efter en hel natts förhandlingar slöts avtalet mellan fackförbunden och SAS som bland annat innebär en kraftig lönesänkning för SAS piloter.

–Det har varit en tung process, mina medlemmar fick först i princip bara ett brev med posten med det nya avtalet som skulle gälla. Det såg vi provocerande på eftersom att det innebar att man la ett ultimatum på bordet och vi accepterar inte ultimatum, säger Robert Gustafsson från svenska pilotföreningen, till SVT Nyheter.

Klockan 05.00 kom SAS och fackförbunden till en överenskommelse efter att intensiva förhandlingar hållits hela natten. För pilotföreningen innebär avtalen att en kostnadssänkning på drygt 30 procent kommer genomföras. I praktiken innebär detta att årsinkomsten för en pilot kommer att minska med en hel månadslön och att antalet tjänstgöringsdagar ökar med 7 procent.

–Vi mötte SAS önskemål på i princip alla punkterna, säger Robert Gustafsson.

För kabinpersonalen fortsätter lönerna vara oförändrade men vissa tjänstgöringsvillkor förändras för de anställda, vad dessa förändringar innebär vill inte SAS kommentera förrän avtal slutits även med det sista fackförbundet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer