Hör parterna om missen. Foto: TT

Skatteverket backar – betalar tillbaka en halv miljon till byggföretag

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverket har kritiserats hårt av byggbranschen och nu ska de betala tillbaka över en halv miljon kronor till företag som felaktigt fått betala straffavgifter.

– Vi inser att det inte blivit något bra, nu backar vi, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket.

Sedan lagen om personalliggare, en förteckning över vilka som arbetar på arbetsplatsen, och in- och utloggningskort infördes i byggbranschen den första januari 2016 har kritiken varit skarp. Och nu tvingas Skatteverket backa.

– Ja, vi backar nu. Vi lyssnar in branschen och i den mån vi har möjlighet att göra rättelser och ändringar så gör vi ju det såklart, säger Conny Svensson.

Många får tillbaka pengar

Över 6.500 kontroller har genomförts och av dem har drygt 10 procent av företagen fått böter. Nu ska ett 50-tal företag få tillbaka sina pengar, och det kan bli fler än så.

– Vi kommer att göra så från Skatteverkets sida att vi kommer att befria alla dem som drabbats, om man får uttrycka sig på det viset. Vi kommer att kontakta de företag som drabbats och se till att det här blir åtgärdat, säger Conny Svensson.

Kan kosta 50.000 kronor

Alla som jobbar i byggbranschen, även på små arbetsplatser, måste sedan 2016 logga in på sin arbetsplats med ett kort och företagen är skyldiga att ha en så kallad personalliggare.

Om någon glömt att logga in när Skatteverket gör en oanmäld kontroll kan straffavgiften bli så hög som upp till 50.000 kronor.

Skulle fånga in svartjobbare

Tanken med en nya lagen var att fånga in svartjobbare i branschen, men så har det inte blivit menar de branschorgan och företagare som SVT talat med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.